Maak zelf een voerkist

Maak zelf een voerkist

Voor wie meerdere hobby- en huisdieren heeft kan een voerkist uitkomst bieden. Volgens Landleven kleindierenexpert Hans Schippers is het zeker de moeite waard er zelf een te bouwen. “Een eigen voerkist of silo is voordelig omdat voer in grotere hoeveelheden vaak goedkoper kan worden ingekocht. En daarbij wordt het voer veilig bewaard, buiten bereik van ongedierte.” Laat je inspireren.

In deze eenvoudige voerkist zijn vier compartimenten gemaakt waarin je verschillende soorten voer kunt bewaren. Omdat het voer droog, donker, niet te warm en niet te lang is opgeslagen zal het zijn kwaliteiten drie tot vier maanden behouden.

Voerkist

Dit heb je nodig:

A (bodemplaat) – 200 x 60 x 2 cm
B (plaat voorkant) – 200 x 50/51* x 2 cm
C (plaat achterkant) – 200 x 69,5 x 2 cm
D (zijkant) – (2x) 56 x 69,5 x 2 cm
E (tussenschot) – (3x) 56 x 67,5 x 2 cm
F (balkjes op bodem voor en achter, en bovenkant achterplaat) – (3x) 190 x 3 x 3 cm
G (balkjes op bodem links en rechts) – (2x) 50 x 3 x 3 cm
H (staande balkjes binnenkant voor) – (2x) 49/50* x 3 x 3 cm
I (staande balkjes binnenkant achter) – (2x) 67 x 3 x 3 cm
J (vaste deel deksel) – 200 x 17 x 2 cm
K (deksel) – 200 x 47,5 x 2 cm
L (ketting) – ca. 70 cm lang
*Een schuine kopse kant: kortste maat / langste maat

En verder:
3 x kruisheng
2 handvaten
Houtschroeven

Download hier de werktekening

Zo ga je te werk:
Zaag alle onderdelen op maat. Plaats de platen voor de voor-, achter- en zijkanten (B, C en D) tegen de bodemplaat (A). Verstevig deze platen door aan de binnenzijde op de bodem de balkjes (F) en (G) aan te brengen en vast te zetten. Houd de derde balk (F) achter, deze plaats je pas als de tussenschotten op hun plek zitten. Zet in de hoeken de staande balkjes (H) en (I) vast. Verdeel de binnenruimte met de tussenschotten (E). Elk compartiment is 47,5 centimeter breed.

Bevestig aan de bovenzijde van de voerkist aan de binnenkant de resterende balk (F). Deze valt in de uitsparingen van de tussenschotten. Zet op de achterwand en deels op de zijwanden het vaste deel van het deksel (J) vast. Leg deel (K), het beweegbare deel van het deksel, op de kist en zet dit vast aan het vaste deel (J) met drie kruishengen. Eventueel met een extra ring om het deksel gemakkelijk te kunnen openen. Maak de ketting, die voorkomt dat de deksel naar achteren doorslaat, vast aan het deksel en aan de binnenzijde van de kist. Bevestig tot slot op de zijwanden de handvaten.

Voersilo

Een variatie op de voerkist is de voersilo. Bij deze variant stort je het voer van boven in de silo. Deze silo staat op poten.

Dit heb je nodig:
A1, A2, A3 (poten voor) – (3x) 87/90* x 9 x 4 cm
B1, B2, B3 (poten achter) – (3x) 189 x 9 x 4 cm
C1, C2, C3 (liggers) – (3x) 102 x 9 x 4,5 cm
D1, D2 (liggers) – (2x) 148 x 9 x 4,5 cm
E (schuine steunbalken) – (3x) 119 x 9 x 5 cm
F (plaat voorkant) – 161 x 97 x 2 cm
G (beweegbaar deel dekplaat) 161 x 40 x 2 cm
H (vast deel dekplaat) – 161 x 12 x 2 cm
I (plaat achterkant) – 161 x 83/84* x 2 cm
J (schuine plaat onderkant) – 161 x 56/59* x 2 cm
K (bodemplaat) – 161 x 45 x 2 cm
L (voorzijde schepbak) – 161 x 30 x 2 cm
M (beweegbaar deel deksel schepbak) – 161 x 26 x 2 cm
N (vast deel deksel schepbak) – 161 x 6 x 2 cm
O (zijkanten en tussenschotten, zie detailtekening) – (6x) 125 x 80 x 2 cm
P (balken binnenzijde ter versteviging onder) – (10x) 28 x 4 x 4 cm
Q (balken binnenzijde tegen achterplaat I) – (10x) 78/82* x 4 x 4 cm
R (balken voorkant tussenschotten en zijkanten
O, staand) – (10x) 93/97* x 4 x 4 cm
S (balken tegen tussenschotten en zijkanten, schuine zijde) – (10x) 59/68* x 4 x 4 cm
*Een schuine kopse kant: kortste maat / langste maat

En verder:
9 x slotbout en volgring
4 x eierkistsluiting en haak
6 x scharnier
Metaalschroef en moer
Schroeven rvs 4,5 x 50
Schroeven rvs 5 x 80

Download hier de werktekening

Zo ga je te werk:
Monteer vuren balken aan de vier tussenschotten, aan beide zijden aan de achterzijde. Aan de twee schotten die de buitenzijden van de silo vormen, monteer je de balken alleen aan de binnenkant.

Op het schuin aflopende deel monteer je aan de vier tussenschotten aan beide zijden de onder verstek gezaagde balken. Aan de twee schotten die links- en rechtsbuiten komen monteer je de balken wederom alleen aan de binnenkant.

Schroef de tussenschotten op de achterwand met 30 centimeter tussenruimte. Plaats vervolgens de voorwand tegen de tussenschotten aan. Zet op de bovenzijde het deksel vast met drie scharnieren. Plaats vervolgens de bodem aan de onderzijde van de silo.

Bevestig aan de voorkant van de silo aan de onderzijde de voorzijde van de schepbakken (L). Dek de schepbakken af met het deksel, dat uit een vast (N) en een beweegbaar (M) deel bestaat. Maak (N) zo ver mogelijk naar achteren vast, tegen de voorwand (F). Zet vervolgens het beweegbare deel (M) hieraan vast met drie scharnieren. Bevestig daarna de eierkistsluitingen om de deksels te kunnen afsluiten.

Voor de bijbehorende bok verbind je de poten A1, A2 en A3 aan elkaar met ligger D1. De tussenruimte bedraagt 68,5 centimeter. Voor de achterpoten doe je hetzelfde met poten B1, B2 en B3 en ligger D2. De voor- en achterpoten verbind je aan elkaar met liggers C1, C2 en C3. Hierop rust straks tevens de silo. Ter extra versteviging en ondersteuning van de silo breng je de schuine steunbalk E aan. Je kunt er voor kiezen de silo op de bok te laten rusten of deze vast te zetten aan het onderstel. Plaats de silo bij voorkeur tegen een wand die steun verleent.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.