kast als verblijf voor vleermuizen

Vleermuizenkast

In de schemering van een mooie zomeravond maken vleermuizen, op jacht naar insecten, indrukwekkende buitelingen door de lucht. Bied hen met deze vleermuizenkast een slaapplaats aan en laat je verrassen door hun capriolen.

Vleermuizen zijn erg gevoelige dieren, die hoge eisen aan hun woonruimte stellen. Het maken van een vleermuizenkast moet daarom zorgvuldig gebeuren. Deze Landlevenkast is gemaakt van onbehandeld hout. Om de levensduur te verlengen kun je de buitenkant van de kast met een bruine of groene milieuvriendelijke beits bewerken.

De binnenkant van de kast moet een ruw oppervlak hebben, waaraan de vleermuis zich met de nagels van zijn achterpoten kan vastklampen. In plaats van ruw hout kun je ook gladder hout gebruiken en dat met horizontale zaagsneden bewerken. Vleermuizen houden van een warm, behaaglijk onderkomen. Zorg er daarom voor dat de kast tochtvrij is en maak hem waterdicht met een loodslab over de bovenzijde.

Illustratie van vleermuis en zelf te maken vleermuizenkast.

De in de werkbeschrijving gegeven maten van de kast mogen iets afwijken. Zorg er wel voor dat de invliegspleet niet breder is dan 1,5 cm. Daarmee voorkom je dat de vleermuis concurrentie krijgt van kleine zangvogels. Download de werktekening van de vleermuizenkast. (illustratie: Mady Nijenhuis)