Schoonmaken met oma’s middeltjes

Schoonmaken met oma’s middeltjes

In het voorjaar begint het bij menigeen te kriebelen. De ramen mogen open en er waait een frisse wind door het huis! 

De voorjaarsschoonmaak is niet zo rigoureus meer als vroeger, maar overweeg wel eens om oma’s ouderwetse schoonmaakmiddeltjes te gebruiken. Vaak zijn ze goedkoper dan moderne middeltjes, zijn ze beter voor het milieu én werken ze heel erg goed.

Zachte zeep

Zachte zeep is de allesreiniger van vroeger. Zachte zeep gebruik je voor het reinigen van vloeren, tegels, sanitair en keuken, en ook kleine handwasjes kun je met zachte zeep doen. Zachte zeep werd gebruikt om vlekken mee in te smeren voor het wassen, maar ook om de haren mee te wassen. Vroeger schepte de kruidenier de zachte zeep op een stuk vetvrij papier om het daarna dicht te vouwen. Nu koop je het in plastic kuipjes in de supermarkt.

Voorjaarsschoonmaak. Zachte zeep is de allesreiniger van vroeger.

Voorjaarsschoonmaak. Ossengalzeep is vooral geschikt om eiwit- en vetvlekken uit textiel te verwijderen.

Ossengalzeep

Ossengalzeep is vooral geschikt om eiwit- en vetvlekken uit textiel te verwijderen. Maak de zeep nat met water en bestrijk de vlek met de natte zeep. Laat de zeep niet indrogen, maar spoel grondig uit met water. Je kan de ossengalzeep ook prima gebruiken als voorbehandeling bij wassen in de wasmachine.

Citroenzeep

Haalt vetvlekken uit textiel en ruikt lekker fris. Maak de zeep nat met lauw water, wrijf de vlek ermee in en laat even intrekken. Daarna mag het kledingstuk in de wasmachine of kan je het meteen grondig uitspoelen.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is vooral erg krachtig tegen kalk. Ideaal dus om te gebruiken in de badkamer, op tegels of voor de wc. Een verstopte douchekop laat je enkele uren in heet water met azijn weken om de kalk te verwijderen. Verstopte gaatjes kan je nog even openprikken met een speld. Ook waterkokers, fluitketels en koffiezetapparaten ontkalk je met schoonmaakazijn.

Spiritus

Een scheut spiritus in een emmer heet water is perfect om de ramen mee te zemen. Giet een beetje spiritus op een schoteltje; nare luchtjes in huis verdwijnen.

Soda

Soda werd vroeger gebruikt om de was in te koken en om mee schoon te maken. Je kan het nu kopen onder verschillende namen: fijne soda, zilversoda, kristalsoda en baking soda.

  • Opgelost in water als algemeen schoonmaakmiddel voor keuken, badkamer en gootsteen.
  • Gebruik het om glazen flessen en potten uit te koken voor het inmaken of wecken. Voeg een half kopje soda toe aan het hete water en maak het glaswerk er goed mee schoon. Wanneer je flessen wil schoonmaken, gebruik je het liefst ook een flessenwisser om de fles van binnen goed te reinigen.
  • Voeg wat soda toe aan je wasmiddel om de waskracht te versterken. Of laat vettige gordijnen voorweken in sodawater.
  • Te gebruiken om groenaanslag op tegels te verwijderen.
  • Je oven reinigen? Los een kop soda op in een paar liter warm water. Doe het water in een ovenschaal en zet deze een half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden. Zet de oven uit en laat het water afkoelen tot lauw. Verwijder het vuil met een vochtige doek.
  • Vieze bakplaat of pannen? Strooit er wat soda over. Giet er kokend heet water op en laat het enkele uren intrekken. Spoel de bakplaat af en was hem schoon.
  • De afvoer van de gootsteen blijft schoon als je er eens per week wat soda in strooit en er daarna wat kokendheet water over giet.
  • Houten borden en snijplanken krijg je ook goed schoon met een heet sodasopje. Altijd wel goed naspoelen.
  • Soda neemt ook (kook)luchtjes weg. Maak er de kattenbak of de koelkast mee schoon bijvoorbeeld, en voorkom zo nare geurtjes.
Andere tips:

Soda heeft een zuiverende en ontsmettende werking bij wondjes. Maak een sopje met soda en laat daar bijvoorbeeld je handen of voeten in weken als je daar een wondje hebt. Baking soda koop je het voordeligst bij de toko. Je gebruikt het in (Engelse) bakrecepten, maar kunt het ook gebruiken om mee schoon te maken, op dezelfde manier als met ‘ouderwetse’ soda.

Zand, zeep en soda

Wie kent ze niet: de emaillen rekjes met bakjes voor zand, zeep en soda. Bijna elk huishouden had vroeger wel zo’n rekje hangen in de (bij)keuken. Zeep en soda werden voor bijna alles gebruikt, zoals in dit artikel ook beschreven wordt. Mochten zeep en soda geen uitkomst meer bieden, dan werd zand gebruikt als schuurmiddel. Voor pannen, vloeren en wat nog meer een flinke schrobbeurt kon gebruiken.

Ouderwets rood rekje met bakjes voor zand, zeep en soda.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.