Waterlelie kopen? Handige tips voor jouw vijver

Waterlelie kopen? Handige tips voor jouw vijver

De waterlelie (nymphaea) is bijna niet weg te denken uit een vijver. De bloem is beeldschoon en het blad geeft schaduw en beschutting aan vissen en andere vijverdiertjes. Waar moet je op letten als je een waterlelie koopt en plant? Landleven deelt handige tips!

Waterlelie kopen

Wil je een ook zo’n mooie waterplant kopen? Let dan op de volgende punten:

  • Hoe groot en hoe diep is jouw vijver? Pas de keuze daarop aan.
  • De waterlelie houdt van zon. Geef hem een zonnige plek in de vijver. Een minimum van 4 uur zon per dag is hierbij aan te raden
  • Voor een minder zonnige plek is een waterlelie met een lichte kleur meer geschikt; deze heeft wat minder zon nodig dan die met donkerder kleuren.
  • Er zijn ook dwergwaterlelies voor mini­vijvers of kommen, die met 10 centimeter diep water genoegen nemen.
  • Houd er rekening mee dat niet alle soorten winterhard zijn.
  • Waterlelies kunnen slecht tegen beweging in je water, dus wanneer je een beekloop of fontein hebt, is de kans klein(er) dat de plant het goed zal doen.
  • Knijp vooraf even in de wortelknol. Het is prima als hij stevig aanvoelt, maar als hij zacht is, is er sprake van verrotting.


Waterlelie planten

Plant de waterlelie(stek) in een vijvermand met vijvergrond. Vul die aan met klei. Dek de oppervlakte af met steentjes en steensplit. Hoe diep je de plant zet, hangt af van de soort (van 50 tot 80 centimeter diep). Is hij te groot geworden, dan haal je de plant met mand uit de vijver. Kies goede delen van de wortelstok met groeipunten, die je afsnijdt. Plant ze opnieuw uit in vijvermanden. Zit er vraat aan het blad, verwijder dan direct de aangetaste delen, want dan haal je gelijk de insectenlarven weg.

Waterlelie soorten

De witte waterlelie, de blauwe waterlelie, de Kaapse waterlelie, Egyptische waterlelie of de miniwaterlelie; er zijn allerlei verschillende soorten en kleuren. De winterharde soorten bloeien vanaf mei tot oktober. Als ze diep genoeg zijn geplaatst zullen ze ’s winters niet bevriezen. De tropische waterlelies hebben blauwe en paarse tinten. Die kunnen niet overwinteren in de vijver. Je moet ze ieder jaar vervangen of in een vorstvrije bak plaatsen. Verdiep je vooraf dus goed in het type waterplant en kijk goed of deze tegen vorst kan.