Voorjaarsbeurt voor kleinfruit

Voorjaarsbeurt voor kleinfruit

Het voorjaar is de tijd om extra aandacht aan bessenstruiken te besteden. Tineke Hoekstra van tuin De Straude in Vlagtwedde heeft een deel van het erf gereserveerd als fruittuin. Naast een kleine bongerd staat er een mooie collectie kleinfruitstruiken. Ze geeft 4 tips voor de voorjaarsverzorging van kleinfruit.

Vrouw schept compost bij fruitstruiken.
Tip 1: “Zonder voeding groeit niets.”

Vrouw schept compost bij fruitstruiken.
Tip 2: “Goed mulchen.”

Vrouw schept compost bij fruitstruiken.
Tip 3: “Goed snoeien.”

Vrouw schept compost bij fruitstruiken.
Tip 4: “Water geven.”

4 tips:

Tip 1: “Zonder voeding groeit niets. In het voorjaar krijgen alle struiken daarom een flinke portie compost. Dat maken we zelf in vier jaar. Tussen de lagen gft- en tuinafval mengen we een flinke portie paardenmest. Dat levert prachtig losse, voedzame compost op, waar de struiken het prima op doen. Aanvakelijk gaven we ook wel beendermeel en bloedmeel, maar daar groeiden de struiken eigenlijk te hard van. Wat extra gedroogde koeienmestkorrels kunnen de struiken nog wel krijgen.” 

Tip 2: “Een nadeel van kleinfruit is dat de struiken heel oppervlakkig wortelen. Daardoor kun je niet goed schoffelen rond de planten. Om onkruidgroei in te perken mulchen we flink in het voorjaar. Een laag van 5 cm mag er zeker gestrooid worden. Tot vorig jaar strooiden we houtsnippers, maar ik heb het idee dat de grond daar nu te zuur van wordt. Dit jaar zullen we dus waarschijnlijk mulchen met compost.” 

Tip 3: “Het snoeiwerk aan de rode, witte en kruisbessenstruiken wordt al in de winter gedaan. De gesteltakken zijn flink ingekort en de struik is mooi open gesnoeid. Bij de frambozen zijn de takken ingekort tot de bovenkant van ons aanbindrek. Een betonrek voldoet hier prima. De takken leiden we in het voorjaar langs dit rek.”

Tip 4: “Kleinfruit bestaat voor het grootste deel uit water. Tijdens de groeiperiode is het daarom heel belangrijk dat ze niks tekortkomen. Regelmatig een plons water erbij en tijdens droogte extra opletten.”

Foto’s: Otto Kalkhoven


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.