Zo maak je een herbruikbaar bonenrek
Bij Peter Broers in Nieuw-Lekkerland pronken al jaren hardhouten rekken voor de stokbonen in de moestuin. Door hun vernuftige ontwerp zijn de bonenrekken jaar na jaar herbruikbaar. “Ze besparen kosten en tijd.” Het ontwerp deelt hij met de lezers van Landleven.
“Het grootste voordeel vind ik het snelle plaatsen zodat je snel veel meters stok hebt staan”, vertelt Peter enthousiast. “Ze staan, mits ze tot de dwarslat in de grond staan, ook veel steviger dan gewoon losse stokken. In alle 9 seizoenen dat ik ze tot nu toe nu in gebruik heb gehad, zijn ze in het volle gewas met stormachtige wind nog nooit omgegaan.”
Duw de poten van het bonenrek tot aan de dwarslat in de aarde.
Bonenrekken bevallen goed
Het was zijn oudste zoon Bouk die 9 jaar geleden een partij hardhouten latten kocht en voorstelde om er bonenrekken van te maken. Peter: “Hij volgde destijds een opleiding meubelmaker en maakte tal van handige tuinartikelen, zoals konijnenrennen en broedhokjes voor eekhoorns. Hij maakte in eerste instantie twee bonenrekken, maar het jaar daarop nog eens twee omdat ze zo goed bevielen.”
Ontwerp bonenrek
Download het ontwerp van het bonenrek (PDF).
Tips
- Dit rek is gemaakt van meranti, maar elk soort hardhout is bruikbaar.
- Gebruik voor al het bevestigingsmateriaal (schroeven, boutjes, moertjes en ringen) rvs, voor een langere levensduur en meer gebruiksgemak.
- Boor alle gaten voor.
In april de tuin in
De bonenrekken gaan overduidelijk vele malen langer mee dan de wilgentakken en tonkinstokken die Peter voorheen gebruikte. De 4 rekken – 2 achter elkaar en meestal ook 2 rijen naast elkaar – gaan meestal in april de tuin in, wanneer Peter zijn tuinindeling maakt. “Dan kan ik tussen de rekken ook nog een gewas telen, zoals radijs, sla of andijvie. Dat krijgt op die manier een groeivoorsprong, voordat de bonen gaan groeien.”
Peter: “Materialen van rvs zijn iets duurder, maar zorgen voor een langer levensduur.”
Gebruik band of touw om de rekken aan de onderzijde aan elkaar te verbinden.
Voordelen: snel plaatsen en opruimen
Naast het snelle plaatsen is ook het snelle opruimen een groot voordeel. Half oktober haalt Peter de stokken weer uit de tuin. “Het gedeelte dat in de grond heeft gestaan maak ik schoon. Vervolgens gaan ze, dichtgeklapt, in de winteropslag, gewoon buiten op een verharde ondergrond. Verder vergt het onderhoud aan de rekken niet veel tijd. Om het jaar geef ik het gedeelte dat in de grond staat een lik olie die geschikt is voor hardhout. In de loop van de jaren zijn de latten bedekt geraakt met wat kosmos en algen, maar dat heeft als voordeel dat de bonenrank zich beter kan hechten.”
Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.