Tuintips voor juli
Het is hoogzomer en alles is nu in volle bloei. Je kunt volop oogsten uit de moestuin en prachtige boeketten plukken. Denk er wel aan om zeker planten in potten dagelijks water te geven als het niet regent. Ze drogen snel uit. Hier nog wat klusjes voor een rondje door de tuin. En verder: geniet!
Snoeien
- Snoei hier en daar fruitbomen, zodat het licht bij de vruchten kan komen.
- Gebruik goed en scherp gereedschap tijdens het snoeien van bomen.
- Ontsmet altijd je gereedschap na werk aan zieke of verdachte gewassen. Doe dit met brandspiritus of wasbenzine en wat weggooitextiel.
- Neem tijdens het snoeien zo nu en dan afstand van de boom om te kijken hoeveel je hebt gesnoeid en of de boom in balans is.
- De beste tijd voor de zomersnoei is rond juli. Bij een sterke hergroei met weinig vruchten kun je halverwege augustus voor de tweede keer ingrijpen. Snoei kers, pruim, abrikoos en perzik zéker voor eind augustus. Daarna is er kans op loodglansinfectie.
- Voer takken die zijn aangetast door schimmels of ziekten direct na het snoeien af om nieuwe besmettingen te voorkomen. De overige takken mogen gerust blijven liggen.
- Het behandelen van snoeiwonden is niet nodig. In de zomer drogen de wonden vaak binnen twintig minuten op.
Bloemen en planten
- Geef potplanten dagelijks water.
- Sproei bij droogte het gazon.
- Bladluizen bestrijden indien nodig.
- Onkruid wieden.
- Verwijder uitgebloeide bloemen.
- Oogst zaad van bloeiende planten voor volgend jaar. Lees hier meer over bloemzaad oogsten.
- Snijd tijdens het bloemschikken alle bloemen kort af en steek ze kort en compact in het steekschuim. Hierdoor blijft het waterverlies beperkt en is de schikking langer houdbaar.
- Zaai tweejarigen zoals stokroos, duizendschoon en vingerhoedskruid voor bloeiende planten volgend jaar zomer. Bekijk ook ons filmpje over het zaaien van tweejarigen.
Moestuin
- Je kunt broccoli planten tot begin augustus. Vooral op lichte gronden doet broccoli het erg goed.
- Radijs kun je zaaien tot september en na vier weken kun je oogsten. Radijs smaakt scherper naarmate de plant minder water krijgt. Hier vind je tips voor het zaaien van radijsjes.
- Heb je te veel sla of andijvie uit de tuin geplukt om zelf op te eten? Geef het dan aan de kippen, die smullen ervan.
- Van kruiden als citroenmelisse, citroenverbena en munt kun je meer dan een keer plezier beleven. Ze geuren heerlijk en zijn erg lekker als zomerthee. Of maak er siroop van, zoals dit recept voor citroenverbenasiroop.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.