Tuintips voor februari
Het voorjaar komt dichterbij en bij zacht weer kan de tuin een beetje worden opgeruimd. Maar houd bescherming bij de hand, want het kan nog flink vriezen in februari. Bekijk hier onze tips voor zaaien en stekken, planten en dieren.
Algemene tuinklusjes in februari
- Behandel en repareer houten hekwerk, zitbank, pergola’s.
- Bladverliezende struiken en bomen kunnen worden geplant en gesnoeid.
- Gebruik goed en scherp gereedschap tijdens het snoeien van bomen.
- Kijk gereedschap na en pleeg zo nodig onderhoud, bijvoorbeeld slijpwerk en invetten.
- Wanneer het niet vriest en de grond droog genoeg is, kun je de (moes)tuin spitten.
- Knot wilgen nooit met een kettingzaag, want dat is gevaarlijk. Je staat niet stabiel op de stoof en je werkt met de zaag dicht bij je lichaam.
- Zorg dat de ladder tijdens het bomen snoeien stabiel staat: duw de poten eventueel een eindje in de grond.
Stekken en zaaien
- Stek heesters als vlinderstruik, liguster, jasmijn en dergelijke.
- Zaai en pootgoed aanschaffen.
- Stel een zaaiplan op voor de moestuin. Klik hier voor 5 tips voor een teeltplan.
Dieren in de tuin
- Zet bij aanhoudende vorst een plat bakje met water neer voor de vogels of een bakje met fijngestampte ijsblokjes. Dek het af met gaas, zodat de vogels er niet in kunnen badderen.
- Met snoeihout kun je een nuttige takkenhaag maken waarin de vogels en insecten hun toevlucht kunnen zoeken. Sla om de halve meter twee palen in de grond en duw daartussen alle snoeiafval.
- Februari is de maand, waarin je nieuwe nestkasten kunt ophangen. Als je ze zelf bouwt, gebruik dan 2 centimeter dik hout. Je moet er rekening mee houden, dat iedere vogelsoort specifieke eisen stelt aan de afmetingen van de kast.
- Je mag vogels het hele jaar door bijvoeren, aldus de Vogelbescherming.
Tips voor planten in je tuin
- Geef overwinterende kuipplanten een beetje water en kijk ze na.
- Check planten op bescherming tegen de vorst.
- Heb je vorige winter een heg geplant? Verwijder dan nu de dode struikjes om ze direct door nieuwe te vervangen.
- Bloeiende bolletjes die binnen op tafel staan, kunnen na de bloei in de tuin geplant worden. Laat het groen eraan zitten. Pas als het afgestorven is, kan het verwijderd worden.
- In huis staan sneeuwklokjes leuk in een klein vaasje, samengebonden met wat blad van klimop.
- Plant bolletjes van sneeuwklokjes in bloei of scheur tijdens of na de bloei een bestaande pol. De plantjes verwilderen makkelijk en snel.
- Het planten van nieuwe wilgen kan in één moeite door na het knotten gebeuren: steek een teen in de grond en hij schiet wortel.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.