Tuintips voor augustus
Het is nog steeds lekker zomers weer in augustus. Het gazon en borders vragen nog de nodige aandacht en ook onkruid wieden gaat gewoon door. Hier nog wat klusjes voor een rondje door de tuin. En verder: geniet van je heerlijke tuin!
Algemeen en onderhoud
- Bij droogte  borders en gazon sproeien.
- Hagen, coniferen en naaldbomen mogen gesnoeid worden.
- Gebruik goed en scherp gereedschap tijdens het snoeien van bomen.
- Stromend water in de tuin kan verkeersgeluid overstemmen. Leg bijvoorbeeld een vijver aan met een fontein of kies voor een waterornament.
- Bij het aanplanten van een geurentuin moet je er rekening mee houden dat de wind aroma’s wegvoert. Daarom valt er het meest te ruiken in een tuin die in de beschutting ligt van hagen of schuttingen.
- Zie je bij het onkruid wieden veel zuring, weegbree of varkensgras? Dan is de grond vrij zuur. Strooi wat kalk om de vruchtbaarheid te vergroten.
- Hinderlijke vliegen houd je in huis op afstand door hier en daar blaadjes van de vlierstruik neer te leggen. Basilicum heeft hetzelfde effect.
- Bestel herfstbloeiende bollen.
- Bind hoge planten op of geef ze steuntjes van rijshout.
- Geeft planten in bakken en potten ’s morgens en ’s avonds water.
Fruittuin
- Plant aardbeien. Als je al aardbeien hebt staan, kun je uitlopers laten wortelen en die uitplanten op een apart bed.
- Oogst zomerappels als Beauty of Bath en Rode Tulpappel. Ze zijn maar kort houdbaar dus eet ze snel op.
- Snoei aalbessen, zwarte bessen en frambozen na de oogst. Bij aalbes verwijder je de oudste gesteltak. Zwarte bes snoei je ingrijpender. Snoei het meeste oude hout weg. Frambozen knip je helemaal aan de grond af.
Planten
- Geef vaste planten een steuntje mocht het nodig zijn.
- Verwijder uitgebloeide bloemen
- Bestrijd indien nodig bladluizen
- Bedenk dat sommige planten alleen op een bepaald tijdstip van de dag geuren. Zo is kamperfoelie alleen ’s avonds goed te ruiken. Deze plant verspreidt de sterkste geur als je hem tegen een muur plant. Kamperfoelie heeft namelijk warmte nodig om geur af te geven. Een muur absorbeert overdag zonnewarmte en geeft die ’s avonds weer af.
- Niet alleen bloemen kunnen heerlijk geuren. Je kunt ook veel geurplezier beleven aan planten met aromatische bladeren, bijvoorbeeld geraniums en keukenkruiden. Zo kun je een fris geurend tuinpad aanleggen door kruiptijm tussen de tegels te planten.
- Als in de loop van augustus de meeste planten zijn uitgebloeid en je de zaak ‘netjes’ wilt houden, kun je de stengels afmaaien of afknippen. Vergeet echter niet om eerst de zaden uit je favoriete soorten te rammelen. Dan krijgen ze volop kans om zich te vermeerderen.
- Lavendel, tijm, hysop en andere heesterachtige kruiden moeten na de bloei licht worden bijgesnoeid. Zo blijven ze mooi bossig van vorm.
- Woekert de Amerikaanse vogelkers in de houtwal? Als je die in augustus verwijdert, is de kans het kleinst dat de stompen weer uitlopen.
- Neem zomerstekken van bloeiende heesters.
- Bemest uitgebloeide rozen om een tweede bloei te stimuleren.
Moestuin
- Tomatenplanten groeien op vrijwel alle grondsoorten die rijk zijn aan voedingsstoffen.
- Haal scheuten die schuin uit een bladoksel groeien weg, omdat ze veel energie aan de plant onttrekken. (dieven)
- Tomatenstruiken hoef je niet te dieven.
- Sperziebonen kun je nu oogsten. Zaai meteen weer nieuwe voor de herfstoogst.
- Ook stoksnijbonen kun je nu oogsten.
- Als je tuinbonen-, erwten- en peulenplanten uit de moestuin opruimt, knip ze dan af en trek ze niet uit. In de wortelknolletjes zit namelijk stikstof opgeslagen en dat is goed voor de bodem.
- Oogst courgettes jong, als ze 10-20 cm lang zijn. Die zijn het lekkerst en je stimuleert te plant om nieuwe vruchten te vormen.
- Om lekker uit de tuin te kunnen eten hoef je geen stuk ‘op te offeren’ aan een moestuin. Veel eetbare planten zijn ook uiterst decoratief in de plantenborder. Bijvoorbeeld sla, snijbiet, gekleurde kolen en peen. Denk wel goed na over de plaats, zodat je na de oogst geen border met hinderlijke lege plekken krijgt. Of zet vaste groentes als rabarber of asperge in de siertuin, die zijn heel decoratief.
De tuin op de foto is van de Tuinerie
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.