Plan(t) tegen zevenblad

Plan(t) tegen zevenblad

Bijna alle tuinbezitters komen het een keer tegen: zevenblad. Het is een van de hardnekkigste onkruiden die er zijn. Het kleinste stukje wortel dat achterblijft, kan weer zorgen voor een nieuwe uitbraak. Tuinredacteur Angela Groenbos geeft advies.

Bij een enkel plantje zevenblad

Zevenblad verspreidt zich via worteluitlopers. Op losse zandgrond en met een enkel plantje zevenblad kun je proberen om de plant compleet met witte wortels uit de grond te halen. In de praktijk blijft er bijna altijd wel een stukje wortel in de grond achter, waardoor de plant gewoon weer door kan groeien.

Op ‘kale grond

De truc om toch van de woekeraar af te komen, is door de plant uit te putten. Staat zevenblad bij jou niet verweven tussen andere planten die je niet kwijt wilt, dan kun je de plant zoveel mogelijk weghalen en vervolgens de grond afdekken met worteldoek. De plant haalt zijn energie uit het blad en wanneer hij lang genoeg geen kans krijgt om blad te maken, sterft hij af.

Zevenblad in de border

Wanneer hij wel in de border staat, is uitputting ook de oplossing, maar nu door het blad heel trouw weg te halen. Ieder sprietje dat boven komt verwijder je zo snel mogelijk, waardoor de plant ook weer uitgeput raakt en verdwijnt. Zet eventueel de plant die je wilt behouden tijdelijk in een pot, haal het zevenblad er zoveel mogelijk tussenuit en houd de pot goed in de gaten op nieuwe zevenbladuitlopers, die je snel weer weghaalt. De vrije plek in de border kun je dan wel afdekken, of de wortels zo grondig verwijderen dat je het onkruid kwijt bent.

Helpt dit alles niet?

Er zijn planten die de groeikracht van zevenblad kunnen weerstaan en die kunnen ook ter bestrijding worden ingezet. Maagdenpalm, kruipend hertshoorn en klimop in een verhouding van 2/5, 2/5 , 1/5 op de plek zetten waar je last hebt van zevenblad (na zo grondig mogelijk verwijderen) zouden ook goede resultaten opleveren. Ook planten als lieve-vrouwe-bedstro, lampionplant, hosta, bergamot en kruiskruid kunnen de strijd met zevenblad aan. Bij alle methodes is een lange adem wel een vereiste.


Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.