Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Maak een oppottafel
Een oppottafel is heel handig, zo hoef je bijvoorbeeld niet de hele dag voorover te hangen maar kun je werken op hoogte. Nick van Zutphen vertelt hoe je hem zelf kunt maken.
Dit heb je nodig voor de oppottafel:
- 8 x balk gewaxed 300 x 4 x 7 cm
- 100 x schroeven 6,0 x 80 mm (rvs, zelfborend)
- 1 x tuingaas 6,0 x 63,5 cm, 6 meter lang (groen)
- 150 x draadkram 2,5 x 25 mm
- 1 x watervaste houtlijm
En verder:
- accuboor
- zaag
- rolmaat
- potlood
- winkelhaak
- kniptang
- houtboor ∅ 6 mm
Zo ga je te werk voor de oppottafel:
Etage
Zaag twee balken van 290 x 4 x 7 centimeter (A). Zaag vervolgens tweemaal een balk van 42 x 4 x 7 centimeter (B). Leg balken A evenwijdig aan elkaar met een tussenruimte van 42 centimeter en leg aan beide uiteinden balkjes B ertussenin. Verlijm en schroef A aan B met aan beide kanten twee schroeven. Herhaal dit voor de tweede etage.
Staanders
Zaag zesmaal een balk van 85 centimeter lang (C). Neem de bovenste etage en plaats in elke hoek een balk C, verlijm deze en schroef ze van buitenaf met twee schroeven vast aan A en één schroef aan B. Zorg dat de kopse kant van C gelijk is aan A en B. Plaats de twee laatste balken C in de lengte precies in het midden van A. Verlijm en schroef ze van buitenaf vast met twee schroeven. Neem nu de tweede etage, schuif deze over balken C en zorg dat er 48 centimeter ruimte is tussen de etages en 23 centimeter ruimte tot aan de grond. Verlijm en schroef A vast aan C met twee schroeven per staander.
Tussenbalkjes
Zaag nog viermaal een balkje van 42 x 4 x 7 centimeter (B) en plaats er één aan beide kanten tegen C, zowel boven als onder. Verlijm en schroef B van buitenaf vast aan A met twee schroeven per kant. Zaag nog acht balkjes B, verlijm en schroef deze tussen balken A met een tussenruimte van 42,3 centimeter.
Gaas
Rol het gaas uit over de bovenste etage; zorg dat er aan alle zijden voldoende oversteek is om het gaas netjes rond te vouwen en later vast te zetten. Knip het gaas met een kniptang op maat. Begin met de lange zijde, en zet deze aan het ene uiteinde met een kram vast aan A. Zorg dat de kram strak tegen de einddraad aan zit, zodat het gaas niet meer kan schuiven. Ga nu naar het andere uiteinde, trek het gaas goed strak en zet het ook hier met een kram vast aan A. Zet het tussenliggende gaas in een rechte lijn, om de draad, vast met een kram. Ga nu naar de overstaande zijde, begin op één hoek, trek het gaas goed strak en zet het vast met een kram. Sla één draad over, trek de volgende draad goed strak en zet hem vast. Zo zet je de hele zijde vast.
Kopse kant
Om het gaas ook aan de kopse kanten vast te kunnen zetten moet je de hoeken eruit knippen. Trek wederom het gaas goed strak en zet het vast met krammen. Wanneer je beide zijden hebt gedaan, kun je het gaas met krammen ook aan alle tussenbalkjes vast maken. Dit geeft meer stevigheid aan het gaas en verkleint de kans dat het gaat doorhangen.
Onderste etage
Je kan het gaas van de onderstaande verdieping op een vergelijkbare manier vastzetten, maar je kan het jezelf een stuk gemakkelijker maken door eerst de ene helft te doen en dan de andere.
Nicks tips
Tip 1: Gaaskeuze
Hoe stugger het gaas, hoe beter. Dit kan je testen door het te buigen: hoe moeilijker dit gaat, hoe beter. Ook kan je het beste voor een zo dik mogelijke draad kiezen, waarbij het vooral gaat om de dikte van de interne draad (metaal).
Tip 2: Kippengaas
Als je veel kleine potjes hebt, kan het raadzaam zijn om een fijner gaas te gebruiken, maar meestal is dit gaas gemaakt van een dunnere draad en daarmee minder stug. Op zichzelf is kippengaas niet sterk genoeg, maar je kan het wel als een tweede laag over het dikkere gaas heen spannen. Zo combineer je de kracht van beide.
Tip 3: Plaatsing
Zorg dat jouw oppottafel altijd op een vaste ondergrond staat, door bijvoorbeeld een tegel onder de poten te leggen. Hierdoor verminder je de kans dat vocht in de balken omhoog trekt en daarmee verleng je de levensduur van jouw oppottafel.
Tip 4: Voorboren
Door de schroefgaten voor te boren voorkom je dat het hout gaat splijten. Tevens heeft de schroef minder grip op de voorgeboorde balk en daarmee trekt ie de twee delen steviger tegen elkaar.
Timmerman Nick van Zutphen maakt stoere creaties voor Landleven, zoals een buitenkeuken, robuuste gereedschapskist of folietunnel.