Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Maak een kippenwatersysteem
Creativiteit en functionaliteit gaan hand in hand bij dit puik vormgegeven drinkwatersysteem. In de boom bewaar je een watervoorraad voor meerdere dagen en dankzij de ingebouwde automatische vlotterbakjes hebben jouw kippen altijd schoon drinkwater. Download de werktekening en lees de werkbeschrijving hieronder. Veel klusplezier!
Dit heb je nodig:
- 2 x multiplex hardhout 122 x 61 cm x 12 mm
- 1 x waterreservoir
- 1 x drinkwaterslang zwart, 10 mm dik, 4 m lang
- 4 x stoelhoek 85 cm
- 2 x scharnier 60 x 60 mm
- 12 x m5 20 mm boutjes + 8 ringen + 12 moertjes
- 8 x m5 20 mm inbusboutjes + 8 ringen + 8 moertjes
- 3 x T-stuk 10 mm
- 3 x zadel 12 x 3,0 x 12 mm
- 4 x drinkcup groen
- 1 x buitenlak groen (Bamboo)
- 1 x buitenlak bruin (Volkorenbrood)
Â
En verder:
- rolmaat
- potlood
- winkelhaak
- decoupeerzaag + bochtenzaagje
- accuboor
- 10 mm boor
- 12 mm boor
- 5 mm boor
- bovenfrees (met afgeronde kantfrees)
- schuurpapier
- 2 x kwast
- 2 x penseel
- terpentine
Zo ga je te werk:
Hulplijnen
Met een aantal hulplijnen tekent u de contouren van de boom op het multiplex. Doe dit met potlood en zo dun mogelijk, zodat u later de lijnen gemakkelijk kunt wegschuren. Neem een plaat multiplex, leg deze plat op de werktafel en teken in de lengte op 28,3 centimeter vanaf de rechterzijde een haakse lijn (A). Teken op 25,7 centimeter vanaf de linkerzijde een haakse lijn (B). Teken op 21,2 centimeter vanaf de rechterzijde een haakse lijn (C). Teken op 21,8 centimeter vanaf de linkerzijde een haakse lijn (D) en op 17,2 centimeter vanaf de rechterzijde een haakse lijn (E). Vervolgens tekent u ook nog een aantal horizontale lijnen, op 20 centimeter vanaf de onderzijde (F) en op 40 centimeter vanaf de onderzijde (G). Vanaf de bovenzijde tekent u een lijn op 65,5 centimeter (H), op 55 centimeter (I) en op 32,5 centimeter (J).
Â
Contouren tekenen
Vervolgens is het de kunst om aan de hand van de hulplijnen A t/m I de contouren van de boom uit de werktekening over te nemen op het multiplex. U kunt het beste beginnen met de stam; deze loopt enigszins recht tussen de lijnen B en C en F en G. Een boom is een organische vorm, dus alle lijnen die u tekent mogen glooiend zijn. In de natuur is niets perfect recht of rond. Vervolgens kun u de wortels tekenen. Let er daarbij goed op dat u deze zo veel mogelijk laat uitlopen naar de hoeken en dat de uiteinden een haakse onderzijde hebben, hier staat de boom later op. De stam staat niet precies in het midden; dit is bewust zo gedaan om de boom een organische vorm te geven. Zo is er aan de linkerzijde meer ruimte voor extra bladeren.
Teken nu de contourlijnen van de bladeren. Wissel korte gebogen vormen af met langere en afgevlakte rondere vormen. Zorg ervoor dat u de ronde vormen kunt uitzagen met uw decoupeerzaag, maak de rondingen dus niet te scherp.
Â
Uitsparing waterreservoir tekenen
Het idee is dat het reservoir tot tenminste halverwege de hoogte nagenoeg klem zit tussen het multiplex. Trek een rechte lijn langs H tussen D en B en een rechte lijn tussen C en E. Tussen B en C tekent u een glooiende ronding van 5 centimeter diep, dit is om de slang aan te sluiten en de slang naar de diverse drinkbakjes te kunnen leiden.
Het reservoir dat Nick hier gebruikt is aan de onderzijde 22 centimeter in doorsnede en aan de bovenzijde 20,7 centimeter. Langs I meet u vanaf A 10,7 centimeter naar links en hier maakt u een markering. Vanaf deze markering tekent u een lijn naar het kruispunt van D en H. Dit herhaalt u voor de rechterzijde. Vanaf de gemarkeerde plekken op I tekent u organische rondingen. Dit doet u op zo’n manier dat er voldoende ruimte overblijft voor het reservoir (lijn J), u de dop er af kunt draaien en het reservoir gemakkelijk bij te vullen is met water. De afstand tussen H en J is de hoogte van het reservoir plus de extra beweegruimte, in dit geval is dat in totaal 33 centimeter. Tot slot kunt u de takken er op tekenen, ook hier kunt u uw creativiteit de vrije hand geven.
Â
Uitzagen
Vervolgens kunt u de buitencontouren uitzagen met een decoupeerzaag met een bochtenzaagje. Gebruik bij voorkeur een hardhoutzaagje, dat geeft het mooiste zaagwerk. Zaag ook de uitsparing voor het reservoir uit door een gat van 10 millimeter te boren van waaruit u kunt beginnen te zagen. Teken vervolgens aan de andere zijde ook de takken erop, en breng hier wat variatie op aan, maar let er wel op dat langs de randen de overgang van hout naar bladeren op de zelfde hoogte zit. Gebruik een schuurpapiertje om alle hulplijnen uit te wissen. Dit is stuk K.
Deels herhalen
Neem een nieuw stuk multiplex, teken op 28,3 centimeter vanaf de rechterkant een verticale lijn (L), op 21,2 centimeter vanaf de linkerzijde (M) en op 16,6 centimeter vanaf de rechterzijde (N). Teken ook nog enkele horizontale lijnen, vanaf de bovenkant op 65,5 centimeter (O), op 55 centimeter (P) en op 32,5 centimeter (Q). Leg K er vervolgens bovenop en omlijn deze met een lichte potloodlijn. Haal K weg, teken met een iets dikkere lijn de definitieve vorm en breng daar variaties in aan. Bij de uitsparing voor het reservoir moet u de onderzijde opnieuw uitmeten. Dit stuk multiplex zaagt u langs L door en komt aan weerszijde haaks tegen K aan te staan. K is 12 millimeter dik en om dit te compenseren maakt u de uitsparing 12 millimeter minder breed. De afstand tussen de lijnen M en N zou 20,8 centimeter moeten zijn. De afstand tussen de markeringen op P is 20,1 centimeter. Vervolgens zaagt u de contouren uit. Om de boom een wat fraaiere uitstraling te geven kunt u met een afgeronde kantfrees alle randen afronden. Tot slot kunt u de tweede plaat langs lijn L doormidden zagen, het linker stuk is R en het rechterstuk is S.
Â
Montage
Leg K op de werktafel en zet S er haaks bovenop, precies in het midden langs lijn A. Bevestig deze boven en onder, met aan weerszijde stoelhoeken. Deze kunt u aan weerszijden van R op de zelfde hoogte plaatsen: teken per zijde twee gaatjes af, boor deze voor met een 5 millimeter houtboor en steek er M5 x 20 millimeter boutjes door. Gebruik aan de moerzijde een ring en zet vast met een moertje. Zet het geheel rechtop en plaats S aan de overstaande zijde van R. Plaats boven en onder een scharnier, teken per scharnier vier gaatjes af, boor deze voor met een 5 millimeter houtboor en zet het scharnier vast met M5 x 20 millimeter inbusboutjes, een ring en moertje.
Plaats het reservoir in de uitsparing, door R open te klappen en weer haaks terug te zetten. Nu kunt u de positie voor de drinkbakjes bepalen. Daarbij is het belangrijk dat de bakjes hoog genoeg van de grond hangen zodat er niet zo snel rommel in komt, en laag genoeg zodat de kippen er gemakkelijk uit kunnen drinken. Per wortel monteert u één drinkbakje. Let op dat u de bakjes zo monteert dat R ver genoeg open kan, zodat u het reservoir er altijd uit kunt pakken om het van binnen te kunnen reinigen. Per drinkbakje boort u een gat van 12 millimeter en u zet de bakjes vast met twee 3,0 x 12 millimeter schroefjes per bakje. Vervolgens knipt u de slangen op maat en sluit u ze aan. Hierbij moet u waarschijnlijk enkele gaten boren (10 millimeter) om alle slangen bij het reservoir te brengen.
Â
Afwerking
Demonteer de boom, schuur alle delen mooi vlak. Schilder eerst het groene stuk, laat dit enkele uren drogen en schilder dan het bruine vlak. De volgende dag kunt u de plaat omdraaien en de andere zijde schilderen. Ik adviseer u om de verf enkele dagen te laten uitharden voordat u schuurt en de tweede laag verf aanbrengt. Wees alert op druppeltjes die langs de rand lopen; tijdens het schilderen haalt u ze zo weg, later is dat iets lastiger. De stoelhoeken kunt u met de zelfde verf ook mee schilderen; de verf is er niet voor bedoeld, maar het werkt wel. Laat de verf lang genoeg uitharden voordat u gaat monteren, de verf op metaal is kwetsbaarder.
Nicks tips
Tip 1- Potloodlijnen
Alle lijnen die u tekent moet u uiteindelijk gemakkelijk kunnen wegschuren of overschilderen. Gebruik daarom lichte potloodlijnen.
Tip 2 – Boren
Leg bij het boren een stukje resthout precies onder het punt waar het gat met komen. Zo boort u van het ene hout in het andere en krijgt u aan de onderzijde een strakke rand rond het boorgat. Anders kan dit lelijk gaan splinteren.
Tip 3Â Voor kippenbenodigdheden
kijk op www.kleinveeservice.nl
Ontwerp, productie & fotografie Nick van Zutphen Illustratie Mady Nijenhuis
Timmerman Nick van Zutphen maakt stoere creaties voor Landleven, zoals een buitenkeuken, robuuste gereedschapskist of folietunnel.