Hoe plant je een boom?

Hoe plant je een boom?

Wie veel groen in de tuin wil maar niet te veel plantwerk wil hebben, is een boom de ideale oplossing. In verschillende soorten en maten is er altijd wel een boom die aansluit op je wensen. Maar hoe krijg je zo’n boom nou in de grond? Lotte Post vroeg zich dat ook af en kreeg een cursus van Heidi Gronert van Oscar’s Groen. 

Dit heb je nodig:

  • Schop
  • Snoeischaar
  • Grondboor
  • Water
  • Boompaal
  • Boomband
  • Boomspijkers
  • Hamer
  • Mes

De grond in

Kijk eerst naar de kroon van de boom. Controleer of er geen schurende en gebroken takken zitten. Er mag ook geen sprake zijn van een dubbele top, let dus op dat er niet twee toppen naast en langs elkaar lopen. Je wilt een enkele, rechtopgaande top. Hou er ook rekening mee dat de boom minimaal twee meter van de erfgrens wordt geplaatst. Dat is wettelijk verplicht. Nu kan het gat gegraven worden. De grootte van het gat kan makkelijk bepaald worden. Het gat moet aan weerskanten een vuist groter zijn dan de wortelkluit. Wat de diepte betreft geldt: kwekerijhoogte. Je kunt aan de stam zien tit waar deze bij de kweker in de grond heeft gezeten. Het gedeelte dat boven de grond zat is meestal groenig aangeslagen. Zet de boom erin en dan kan de grond er weer omheen. Doe de toplaag eerst, want die wordt vaak het best bemest, en schep daarna de rest van de grond erin. 
 

Voor paal staan

Wanneer je de grond bij de boom doet, zorg er dan voor dat je goed schud. Hierdoor komt de grond tussen de haarwortels. Als je ongeveer halverwege bent en de wortels nog net kunt zien is het tijd voor de palen. Wederom hou je een vuist afstand van de boom. Met een boompaal krijgt de boom tijdelijke steun en blijven de wortels op hun plek. Gebruik een grondboor voor een goed gat. 
Bomenpalen zet je met de wind mee. Wanneer er één boompaal komt. plaats je deze aan de van de meest voorkomende windrichting. De boom ‘waait’ dan in tegenovergestelde richting van de paal. Als het dan waait botst de boom niet telkens tegen de paal waardoor hij beschadigingen op loopt. 
Vervolgens is het een kwestie van aanwateren en de laatste grond erin verwerken. De boom staat nu, maar hij staat nog niet vast aan de paal. De boomband gaat om de stam en de paal in de vorm van een 8. Daarna tik je de boomspijkers erin, zo van de boomband naar de boompaal. Controleer ook even goed of de boomband niet in de barst gaat snijden wanneer de boom groeit. De boompalen laat je drie jaar lang staan dus controleer om de zoveel tijd of je de boomband moet verruimen of vergroten. Waarschijnlijk breekt de boomband na 3 jaar af: tegen die tijd is hij wel verrot. 

Tips

  • Geef de boom het komende jaar voldoende water, liefst (bij droogte) 200 liter per watergift. Advies is om het liever één keer goed te doen (bijvoorbeeld twintig emmers van een liter) dan een paar keer per week een beetje te geven.
  •  Zorg voor begeleidingssnoei: kijk of de takken goed groeien, of er waterloten zijn, en of er geen dubbele top ontstaat.

Lotte Post
Door Lotte Post

In 2017 verhuisd van de stad naar het platteland. Geboren met twee linkerhanden en tot voor kort onbekend met het fenomeen ‘waterpomptang’. Droom: kampvuurtjes, aardbeien uit de moestuin en eieren van eigen kip. Realiteit: nat hout, een moestuin met onkruid en een kippenhok vol stront. Blad vegen gaat me goed af. Andere zaken kosten meer moeite. Om glazen muiltjes te maken van mijn onwennige klompen ga ik in de leer bij professionals.