Stekken nemen in mei

Stekken nemen in mei

Planten met vlezige stengels en tegenover elkaar staand blad maken goed stekmateriaal. Zowel struiken, kruiden als vaste planten lenen zich hiervoor, en zelfs knolgewassen als dahlia zijn zo te stekken. De groeihormonen gieren in mei door de planten en wortels vormen zich snel. Dus neem nu stekken en vermeerder op een goedkope en gemakkelijke manier je planten.

Voorbeelden van planten die zo zijn te stekken zijn floxen, rozen, Zeeuws knoopje, lavendel, rozemarijn, munt, salie en hortensia. Maar ook buxus is zo te vermeerderen. Bij twijfel: probeer het gewoon. Niet geschoten is altijd mis. Knip alleen niet te veel weg van de moederplant.

Dit heb je nodig:

  • potjes van circa 10 cm doorsnede
  • scherp en schoon mes
  • stekgrond of gewone potgrond vermengd met wat gewoon zand
  • eventueel wat grind of vermiculiet om de grond in de pot wat luchtiger te maken
  • eventueel stekpoeder
  • plastic zakjes
  • een paar takjes of stokjes van 15- 20 cm lang
  • gieter met broes
  • elastiekje 

Zo ga je te werk:

  1. Ga het liefst vroeg in de ochtend op zoek naar stekmateriaal in je tuin, als de planten nog fris zijn.
  2. Neem het plastic zakje mee om de stekken in te verzamelen. Zo verliezen ze zo min mogelijk vocht terwijl je bezig bent.
  3. Zoek nieuwe scheuten die dit voorjaar zijn gevormd. Je kunt zowel toppen als zijtakken gebruiken. Er mag echter geen bloemknop in zitten.
  4. Snij ze af op minimaal 10 cm lengte, net onder een blad of bladpaar en stop ze in het zakje.
  5. Als je genoeg hebt, vul dan 1 of meer potjes met stekgrond. Er kunnen ongeveer 4 stekken in een potje van 10 cm doorsnede.
  6. Verwijder de onderste bladparen van de stekken. Laat de bovenste 1 of 2 bladparen zitten. Als de bladeren erg groot zijn, halveer ze dan met het mes om te veel verdamping te voorkomen. Als je  de top van een plant gebruikt, snij dan ook de bovenste groeipunt eruit.
  7. Doop de onderkanten eventueel in wat stekpoeder om wortelvorming nog meer te stimuleren. Zonder lukt echter meestal ook wel.
  8. Prik een gat met een stokje en zet de stekken zo’n 6 cm diep in de pot met stekgrond, tegen de rand van de pot. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.
  9. Besproei de pot met water.
  10. Steek de stokjes in de pot tussen de stekken en trek het plastic zakje over de stokjes. Zet het vast met een elastiekje om de pot of schuif een even groot potje om de pot met stekken, om het zakje vast te zetten. De stekken staan nu in hun eigen minikasje en verliezen zo min mogelijk vocht tijdens de wortelvorming.
  11. Zet de pot met stekken daarna op een beschutte plaats buiten, maar niet te zonnig. Een koude bak is ideaal.
  12. Haal af en toe het zakje een uurtje eraf om te luchten.
  13. Na een week of 6 zijn de stekken geworteld. Vaak zie je dan door het gaat in de pot wortels groeien.
  14. Plant de stekken over in hun eigen potje met gewone potgrond en laat ze verder groeien voor je ze deze zomer uitplant.

Tip

Als je de planten altijd topt voor de langste dag om de bloei uit te stellen, de zogeheten ‘Chelsea chop’, dan kun je de weggeknipte toppen ook als stek gebruiken. Behandel ze volgens bovenstaand stappenplan. Zo gaat er niks van je planten verloren.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.