Raapstelen zaaien

Raapstelen zaaien

Raapsteeltjes behoren tot de eerste groenten die je kunt oogsten in de moestuin. Ze worden ook wel rubbekes, keeltjes, Amsterdams vet, steeltjes of ribbekens genoemd. Zaai ze in januari/februari onder glas of in maart in de volle grond, dan kun je vanaf half april oogsten. Lees hier onze tips voor deze pittige bladgroente.

Weetjes over raapstelen

  • Raapstelen’op zich zijn geen groentesoort. Je teelt ze met zaad van bijvoorbeeld meiraap of Chinese kool. Je oogst alleen het blad, voordat er rapen of knollen ontstaan .
  • Er is nog een andere bladgroente die ook raapsteel wordt genoemd en die officieel Namenia heet. 
  • Raapsteeltjes horen bij de koolgewassen.
  • Ze groeien het liefst op losse, niet-zure grond. 

Zo teel je raapstelen

  • Zaaien kan het beste op rijtjes vanaf januari tot maart onder glas of in maart en april in de volle grond. Voor buitenteelt moet het wel circa 10 graden zijn overdag.
  • Groene raapstelen en Namenia kunnen onder glas ook voor de herfstteelt gezaaid worden in de tweede helft van juli of in augustus.
  • Raapstelen doen het goed op grond die voorgaande jaren goed bemest is.
  • Zaai in rijen op 15 cm rijafstand; de afstand in de rij is 0,5 cm.
  • Omdat je vrij dicht zaait heb je zo’n 3 gram zaad per vierkante meter nodig. 
  • Afhankelijk van het weer kun je na een week of 6 oogsten.
  • Oogst door het blad boven de grond af te snijden als het de gewenste lengte heeft bereikt. Bij ongeveer 15 centimeter oogst je de meest malse blaadjes.
  • Oogst zo kort mogelijk voor de maaltijd en leg de blaadjes tot het bereiden in koud water.
  • Geef raapsteeltjes rond de oogst niet te veel water en lucht regelmatig als je onder glas teelt, om rot te voorkomen.
  • Raapsteeltjes kun je 2 keer oogsten. Blijf na de oogst water geven en na ongeveer drie weken oogst je  opnieuw. Daarna is het gewas uitgeput en kun je ook de wortels uittrekken.

Kom soep van raapstelen.

Soep van raapstelen

Verwerk je zelfgeteelde raapsteeltjes in deze frisse soep. Het recept vind je op Landleven.nl.

naar recept


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.