Phacelia: een lekkernij voor bijen

Phacelia: een lekkernij voor bijen

Phacelia (Phacelia tanacetifolia) wordt ook wel bijenvoer genoemd. Die naam is niet toevallig gekozen, want bijen zijn er gek op. Daarnaast zijn de paarsblauwe bloemen prachtig om te zien en is het een perfecte groenbemester!

Oorsprong Phacelia

Phacelia is eenjarige, exotische plant uit de familie van de ruwbladigen. Oorspronkelijk komt de plant uit Californië. Je herkent de plant aan de paarsblauwe bloemen en het ruikt erg lekker. Wist je dat er ook parfum wordt gewonnen uit deze bloemen? De geur van deze parfums hebben veel weg van lavendel.

Phacelia als bijenvoer

In Nederland staat de plant ook wel bekend onder de namen ‘bijenvoer’, ‘bijenbrood’ en ‘bijenvriend.’ De bloemen van phacelia zijn een grote voedselbron en produceren enorm veel stuifmeel en nectar. Daar komen natuurlijk bijen op af, maar ook vlinders, zweefvliegen en hommels zijn er dol op vanwege de nectar.

Phacelia als groenbemester

In moestuin en de landbouw wordt het veel gebruikt als groenbemester. Soms zie je hele velden vol met deze plant. Phacelia heeft als groenbemester meerderdere voordelen. Zo onderdrukt en voorkomt onkruid. Ook geeft de plant bij het ontbinden voedingsstoffen vrij in de bodem en dat verbetert de vruchtbaarheid ervan. Het dichte en vezelige wortelstelsel heeft ook een goede invloed op de bodemstructuur.

Zaaien

Phacelia heeft een lange bloeiperiode: van mei tot aan de eerste nachtvorst rond oktober. De zaden kunnen vanaf maart in de grond. Zorg dat je de bodem voor die tijd lichtjes omspit. Slechts twee maanden na het zaaien groeit het al. Omdat phacelia zo snel ontkiemt en groeit, kun je ook in meerdere fases zaaien. De insecten zullen je dankbaar zijn! Zaaien kan tot aan midden augustus.

Verzorging

Bijna alle grondsoorten zijn geschikt voor phacelia. De plant houdt van losse grond en een plek in de zon of halfschaduw. Zorg dat de plant wel voldoende water krijgt, anders produceert de plant alleen stuifmeel en geen nectar. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 50-80 centimeter.

Tips

  • Gebruik je phacelia als groen­bemester, spit hem dan onder voor de bloei. Zo voorkom je dat de plant zich enorm uitzaait.
  • Wanneer je de plant gebruikt als voedsel voor de bestuivers op de tuin, zorg dan dat je de bloemen wegsnoeit voor het zaad loslaat. De zaden kun je makkelijk losschudden in een emmer en bewaren voor volgend jaar.

Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.