Mispels: rotte vrucht?

Mispels: rotte vrucht?

De mispel is een bijzonder boompje. In het voorjaar is hij prachtig versierd met witte bloesem en in het najaar vind je tussen de takken wat vreemde, bruine mispels. Wat zijn mispels en wat kun je ermee?

De vruchten van de mispel zijn bruin en lijken op een kruising van een kleine appel en een rozenbottel. Aan de boom zijn ze vaak keihard en niet lekker om te eten. Pas na de vorst gaan ze rotten en worden ze zacht en bruin van binnen. Vanaf dan kun je ze verwerken.
Je kunt mispels prima hard plukken in oktober of november en ze vervolgens met de onderkant naar boven in een fruitkistje te bewaren. Stapel ze niet, maar bewaar ze in één enkele laag. Leg ze op een koele plek, bijvoorbeeld buiten onder een afdakje. De vruchten zullen gaan bletten, de officiële naam voor het rottingsproces waarbij het zetmeel wordt omgezet in suiker en de zuren en tannine in de vrucht worden afgebroken. Wanneer de vruchten zacht geworden zijn, is het tijd om ze te verwerken. Na een paar dagen zullen ze namelijk gaan schimmelen en echt gaan rotten. Weinig geduld? Een nachtje in de vriezer zal het proces van bletten versnellen.

Mispel recepten

Mispelgelei

De meeste mensen weten niet wat ze aan moeten met de mispel. Redacteur Klaske Bakker gelukkig wel. Zij maakte van deze rottende vrucht heerlijke gelei. Lees het hier.

Naar het recept

Appel-mispelchutney

Nadat je de gelei hebt gemaakt blijft er nog veel mispel pulp over. Dit kun je gebruiken voor deze heerlijke mispelchutney. Een smaakvol recept perfect voor bij het avondeten.

Naar het recept


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.