Knoflook planten

Knoflook planten

Knoflook planten doe je bij uitstek in november. Het is een gemakkelijk gewas en de smaak van verse knoflook is heerlijk. Dus wacht niet af, maar plant nog wat teentjes in je moestuin!

Knoflook groeit het best op goed ontwaterde, vruchtbare zand- of leemgrond. Op kleigrond doen de bollen het bij een goede afwatering ook goed. Plant de knoflook daarvoor bij voorkeur op ruggen. Zo is de afwatering beter en wordt de grond al vroeger in het voorjaar goed opgewarmd.

Knoflook planten

De knoflooktenen gaan in oktober of november de grond in. Een grote teen zal over het algemeen een grote bol knoflook opleveren, een kleine teen geeft een kleinere bol.

Maak de rijen 20 cm uit elkaar en maak iedere 10 cm een plantgat ter grootte van de knoflookteen. Geef flink water en wacht tot de volgende dag om de tenen te planten.

Zet de tenen 5 cm diep, met het puntje naar boven en dek af met grond. Afdekken met compost kan voor ziekte en schimmels zorgen.

Als de teentjes goed beworteld raken, kunnen ze zichzelf de grond uitduwen. Druk ze niet terug, maar bedek ze met een nieuw laagje aarde.

De wortels van knoflook zijn erg gevoelig, daarom kan onkruid het best met de hand verwijderd worden. Als de knoflook wat groter wordt, is schoffelen in combinatie met aanaarden een goede manier van onkruidbestrijding.

Knoflook verzorgen

Normaal is in de bodem genoeg stikstof aanwezig. Een kaliumgift is voor knoflook wel aan te raden. Een goede pH-waarde is 6,5 tot 7. In mei komen er mooie gekrulde bloemstengels in de plant. Voor een optimale bolgroei breek je deze uit de knoflookplant. De bloemstengels zijn als smaakmaker in gerechten te gebruiken.

Knoflook oogsten

Zodra het blad geel begint te kleuren is de knoflook gereed om met loof en al te worden gerooid. Wacht niet zo lang als bij ui. Als je de bollen te lang laat zitten, verteert het vlies rond de bol en valt de bol uit elkaar. Laat de oogst aan de wind drogen, zonder nat te worden. Als het bolomwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt, moeten de bollen, voor een goede bewaring, nog nadrogen.

Vlecht het loof en hang de knoflookstrengen onder een afdak te drogen. Een luchtige, droge koele ruimte is de beste bewaarplaats van knoflookbollen. Let erop dat wisselteelt voor knoflook heel belangrijk is. Het gewas mag pas na zes jaar weer op een stukje grond terugkeren.

Knoflooktips

  • Plant geen teentjes knoflook die je in de supermarkt hebt gekocht. Deze zijn vaak geïmporteerd uit warme landen en geven geen goed resultaat in de moestuin. Plant liever speciale teelknoflook, verkrijgbaar bij het tuincentrum en zaadhandels. Of gebruik knoflookteentjes van een eerdere oogst.
  • Er zijn veel verschillende rassen knoflook verkrijgbaar. Leuk om mee te experimenteren, maar de gewone witte knoflook geeft vaak de beste resultaten.
  • Plant de knoflookteentjes het liefst in losse, humusrijke grond.
  • Zon en warmte zijn favoriet voor knoflook.
  • Verse, ongedroogde knoflook is scherp en lekker in gerechten, maar niet zo lang houdbaar als de gedroogde variant.

Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.