Hortensiakwekerij Bertha’s Hof

Hortensiakwekerij Bertha’s Hof

Pluimhortensia’s, bolhortensia’s, schermhortensia’s. Bloemen die van wit naar roze of groen verkleuren, blauwbloemige en dubbelbloemige variëteiten, klein blijvende soorten en struiken die meters de hoogte en de breedte in gaan. Bij hortensiaboerderij Bertha’s Hof in Valburg kan iedere tuinliefhebber iets van zijn gading vinden. Jan van Noordenburg: “Er is voor iedereen een perfecte hortensia en ik help graag met zoeken.”

Snoeien en knippen

Kweker Jan van Noordenburg gaat voor de simpele benadering van hortensia’s. “Gewoon hun gang laten gaan, dan zijn ze op hun mooist.” Wie toch de snoeischaar wil hanteren, geeft hij de volgende tips:

  1. “De Annabelle en haar soortgenoten zijn met hun grote bloemen en slappe stengels de enige hortensia’s die wel echt een snoeibeurt kunnen gebruiken. In het voorjaar knip je de hele struik terug, op 20 tot 30 centimeter boven de grond.”
  2. “De Hydrangea macrophylla of boerenhortensia bloeit op oud hout. Snoeien in het voorjaar betekent dus geen bloei. Bij deze soort knip je alleen de oude bloemen weg. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, omdat je de nieuwe bloemknoppen dan al ziet zitten. Net iets erboven knippen en je zit goed. Als de plant te groot wordt, snoei je vóór 21 juni de plant flink terug. Dit jaar heb je dan geen bloei, volgend jaar wel weer. In dat geval is het raadzaam om ook wortelsnoei toe te passen. Als het formaat van de plant prima is, maar de plant verouderd, snoei je na de bloei de oudste en zwakste takken terug tot 5 centimeter boven de grond.”
  3. “Met pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) kun je eigenlijk geen fouten maken. Niet snoeien is geen probleem, dan wordt de struik hoog. Als je wel snoeit kan het bijna niet misgaan. De struik bloeit op nieuw hout. Snoei zorgt voor minder, maar grotere bloemen en de struik wordt elk jaar niet hoger dan een meter.”
  4. “Als je de groei van hortensia’s wilt beperken, pas dan wortelsnoei toe. Met een scherpe schop steek je rondom de plant de wortels door. Hoe dichter je bij de plant steekt, hoe meer je de groei beperkt. Maart en april zijn de beste maanden voor wortelsnoei.”

Verzorging

Bertha’s Hof is ontstaan uit liefde voor een ongecompliceerde tuinplant, die het zonder veel hulp goed doet. Toch kan Jan van Noordenburg een paar tips geven voor hortensia-succes.

  1. “Hortensia’s zijn dorstig. Vooral in de zomermaanden hebben ze meer water nodig dan er regen valt. Geef daarom regelmatig water, het liefst dicht bij de wortels.”
  2. “Houd het simpel met bemesting en geef in het voorjaar een langwerkende meststof, of een langzaam werkende meststof als koemest.”
  3. “Een goede standplaats is essentieel. Veel hortensia’s kunnen niet tegen felle middagzon, hun bloemen kunnen daarin verbranden. De quercifolia, paniculata, heteromalla en seemannii kunnen meer zon hebben, maar onbeschut op het zuiden in de volle zon doen ze het minder goed dan zou kunnen. Voor vrijwel alle soorten is een beschutte plek aan de noord- of oostkant van een muur, haag, boom of struik ideaal. Helemaal in de schaduw staan de planten liever ook niet, ze willen wel wat zon zien. Let er wel weer op dat de plant genoeg water krijgt, als je hem bij andere bomen of struiken zet.”
  4. “Hortensia’s gedijen op vrijwel iedere grond, maar kalkrijke kleigrond verdragen ze minder goed. Op die grond kun je de klei in het plantgat mengen met 50 tot 70 procent tuinaarde met turfmolm of zure potgrond.”

Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.