Artisjok in de tuin en op bord: tips en trucs
Artisjokken zijn niet alleen lekker op bord. Ook in de tuin of op de vaas zijn ze een lust voor het oog. Artisjokkentelers Paul en Annelies van der Zweep geven je tips om het beste uit je artisjokken te halen.
Artisjok eten
- Hoe verser, hoe lekkerder.
- Draag bij het oogsten van de artisjokken handschoenen. Er zit bitterstof in artisjok en alles wat je daarna eet, smaakt ernaar. De bitterstof verdwijnt met koken.
- Bewaar artisjok net als asperge: gewikkeld in een natte theedoek in de koelkast.
- Besprenkel het snijvlak aan de steel met citroensap om hem mooi groen te houden.
- Je eet de bloembodem en eventueel het geschilde bovenste deel van de steel. Daarnaast zuig je het vlezige deel van de bloemblaadjes.
- Artisjok is familie van kardoen. Net als bij deze groente kunnen de bladeren gebleekt worden. Na twee tot drie weken bleken kun je de nerven schillen en eten als asperge.
- Snijd artisjok voor consumptie als de bloem nog helemaal dicht is, anders wordt hij taai.
- Een grote knop moet wel drie kwartier koken. Artisjok is pas lekker als hij goed gaar is.
- Kook in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan, anders wordt de artisjok bruin.
Artisjok in de tuin
- Artisjok bloeit pas in het tweede jaar. Je kunt hem toch al in het eerste jaar laten bloeien, door na de kiem een koudeperiode in te lassen. Deze jonge planten bloeien wel laat en alleen als het weer goed genoeg is. Vanaf het tweede jaar geven de planten eerder in het seizoen bloemen.
- Artisjok is een vaste plant. In de professionele teelt gaan planten zo’n vijf jaar mee, in de tuin geven ze nog langer plezier. Vervang de plant als de oogst gaat tegenvallen.
- De plant kan vermeerderd worden door wortelstek. Na het eerste jaar staan nieuwe scheuten in een krans rond de moederplant. Snijd deze in april los van de moederplant. Geef ze tot de IJsheiligen een vorstvrije plek, daarna kunnen ze in de volle grond.
- Kies een ras dat meerdere bloemstelen per plant geeft.
- Artisjok komt uit mediterrane landen en houdt van warmte. Hij staat graag op afbreekbaar zwart plastic, omdat de grond hieronder snel opwarmt.
- Paul en Annelies zetten de planten iets dichter bij elkaar dan voorgeschreven. “Op 60 centimeter afstand in driehoeksverband groeit het gewas snel dicht en heb je minder last van onkruid.”
- Zet artisjok ook eens in de siertuin. Het is echt een heel aantrekkelijke plant.
Artisjok als snijbloem
- Voor een krachtige stengel moet je dunnen. Houd twee à drie bloemstelen per plant aan. Zonder dunnen geeft de plant minder stevige stelen, maar nog steeds mooie bloemen.
- Knip de bloemen als de paarse meeldraden net tevoorschijn komen.
- Op de vaas gaat de bloem eerder schimmelen. Artisjok kan prima zonder water op tafel. De knop bevat genoeg vocht om hem toch helemaal uit te doen komen.
- Laat de bloem na de bloei indrogen. De gedroogde knop is ook erg decoratief.
Foto’s: Sietske de Vries
Annelies en Paul van der Zweep verkopen hun artisjokken in hun winkel op eigen erf. De artisjokken worden vers gesneden. Naast artisjok worden hier andere verse producten van het land verkocht, zoals zonnebloemen en pompoenen. De winkel is van augustus t/m december dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.
’t Hof Geersdijk
Geersdijkseweg 20
4494 NK Geersdijk
www.depompoenwinkel.nl
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.