Noten rotten aan de boom

Noten rotten aan de boom

Mijn moeder heeft al jaren een notenboom in de tuin. In het begin zaten er mooie noten aan, maar sinds enkele jaren gaan de noten aan de boom al rotten. Een enkele noot komt gaaf en mooi van de boom maar het merendeel is verrot. Heeft U enig idee wat hiervan de oorzaak is, en of er wat aan te doen is?

Beste heer Verhoeven,

De verschijnselen wijzen op bacteriebrand (Xanthomonas campestris pv. juglandis}: de vruchtwand krijgt dan bruinzwarte vlekken die ook de kern aantasten; deze wordt zwart en zacht en gaat rotten.

Bacteriebrand is te beschouwen als een zwakteparasiet; mogelijke oorzaken zijn verstoring van de waterhuishouding (te lange periode een natte bodem), overbemesting of juist een tekort aan kalk of kali.

De ontwikkeling van bacteriebrand wordt bevorderd door hoge luchtvochtigheid tijdens een warme periode; snelgroeiende jonge gewassen zijn extra vatbaar.

Bestrijding is problematisch. Nog steeds wordt algemeen aanbevolen om voor de bloei – en kort erna – te spuiten met een oplossing van koperoxychloride (50 gr. per 10 liter water), maar dit middel heeft in Nederland geen toelatingsnummer meer en is daarom niet verkrijgbaar. Werkzame alternatieven zijn vooralsnog niet bekend.

Koperoxychloride is een relatief onschuldig middel – dat ook was toegelaten bij biologische teelten – en is in België nog wel te koop. Overigens is het bespuiten van een uit de kluiten gewassen walnootboom voor een particulier nauwelijks uitvoerbaar.

Algemene maatregelen: G̩̩n extra organische bemesting; wel ruim kalk en kali strooien (houtas bevat dit in de juiste samenstelling). Fosfaat bevattende meststoffen zijn groeibevorderend en werken averechts. Wanneer nodig afwatering van de bodem verbeteren. Snoei liefst vermijden en anders alleen Рen met mate Рin het groeiseizoen. Aangetast blad en bolsters afvoeren naar vuilcontainer.

Met vriendelijke groet, Arie van Herpen


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.