![Hyacint: alles over de geurende voorjaarsbloeier](https://www.landleven.nl/app/uploads/2025/02/GettyImages-1147808908-820x461-c-center.jpg)
Hyacint: alles over de geurende voorjaarsbloeier
De hyacint staat bekend om zijn heerlijke geur en indrukwekkende trossen stervormige bloemen. Met zijn rijke kleurenpalet brengt deze voorjaarsbloeier leven in elke tuin of huiskamer. Ontdek alles over de hyacint!
Oorsprong hyacint
De hyacint (Hyacinthus orientalis) maakt deel uit van de aspergefamilie, die je overigens niet moet verwarren met de groente! Oorspronkelijk komt de hyacint uit het Middellandse zeegebied en was het daar een wilde plant. Halverwege de zestiende eeuw kwam de hyacintenteelt naar Europa. Eerst alleen in Frankrijk, later ook in andere landen, waaronder Nederland. De wilde hyacint bloeit met violetblauwe bloempjes. Tegenwoordig zijn er ruim 2000 cultivars. Hyacinten bloeien in allerlei kleuren, van traditioneel paars en roze tot geel, wit en rood.
Symbolische betekenis
Wist je dat iedere kleur hyacint een andere, symbolische betekenis heeft?
- Roze: liefde en speelsheid
- Wit: zuiverheid, vrede en onschuld
- Paars: begrip en vergeving
- Blauw: standvastigheid en oprechtheid
Wanneer hyacinten planten?
Hyacintenbollen plant je het beste in het najaar: van september tot december. Zorg dat ze voor de eerste vorst in de grond gaan, zodat de bollen voldoende tijd hebben om wortels te vormen. De bollen moeten ongeveer tien centimeter onder de grond worden geplant en ongeveer acht centimeter uit elkaar. Plant de hyacinten in een vochtige, goed doorlatende grond, met de punt naar boven.
Zet je de hyacinten samen in een pot? Vul de potten met universele (liefst turfvrije) potgrond en houd ongeveer 5 cm afstand tussen de hyacintbollen. Kies voor een pot met een gat onderin of maak zelf een of meerdere gaten in de bodem, zodat te veel water weg kan lopen.
De hyacint is een voorjaarsbloeier die buiten van maart tot mei groeit. In huis kunnen hyacinten het hele jaar door bloeien.
Hyacinten verzorgen
Hyacintenbollen hebben niet veel water nodig. Anders gaat de bol rotten. Let er wel op dat ze niet uitdrogen. In de winter hoef je de bollen in de grond geen extra water te geven. Veel bemesting heeft de hyacint niet nodig. Je kunt de bollen een keer in het vroege voorjaar voeden met een algemene meststof.
Heb je hyacinten in huis staan? Plaats die dan op een koele plek. Vol in de zon of in een warme kamer, bloeit de hyacint namelijk eerder uit. Zet de hyacint niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af. Dat zorgt ervoor dat de bloemen sneller verouderen.
Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder!