Zelfgemaakte droogoven

Zelfgemaakte droogoven

In deze zelf te maken droogkast kun je (een deel van) je opbrengst uit de boomgaard en de moestuin vochtvrij maken. Want naast inmaken, wecken en invriezen is drogen van oudsher een mooie manier om groente, fruit, kruiden en vlees te conserveren. Mits het Hollandse weer meewerkt.

Drogen met een kast als deze is vooral leuk om te doen. Het is een kwestie van experimenteren, door alle variabelen die een rol spelen. Het voordeel van een droogoven op zon- en windenergie is direct ook het nadeel. Het is milieuvriendelijk, goedkoop en duurzaam, maar je bent afhankelijk van het weer. Het drogen van voedsel duurt lang, zeker enkele dagen. Houd de voorspellingen in de gaten voor het beste resultaat. Een zonnige periode van minstens drie aaneengesloten dagen is ideaal.

Dit heb je nodig:

Alle maten in cm

Kast
De 2 werktekeningen:
Werktekening 1a
Werktekening 1b

  • A (bodemplaat) 75 x 48 x 1
  • B (zijwanden) (2x) 75 x 30 x 1
  • C (voorwand, onderin) 50 x 30 x 1 met daarin 3 gaten doorsnee 4,5 cm (zie tekening)
  • D (achterwand, bovenin) 50 x 30 x 1 met daarin 5 gaten doorsnee 4,5 cm (zie tekening)
  • E (4x) 29 x 3 x 3
  • F (4x) 55/49 x 3 x 3 (hoeken 30 en 60 graden; zie tekening)
  • G (2x) 39,6 x 3 x 3 (de balkjes onder de bodemplaat – zie tekening. Ze zijn iets korter dan 40 cm zodat ze gemakkelijker in het onderstel vallen)

Rooster klein

  • H (2x) 47 x 3 x 1
  • I (2x) 36 x 3 x 1
  • J (2x) 42 x 3 x 1
  • K (2x) 41 x 3 x 1
  • gaas 47 x 42 (fijnmazig rvs)

Rooster groot

  • L (2x) 47 x 3 x 1
  • M (2x) 44 x 3 x 1
  • N (2x) 50 x 3 x 1
  • O (2x) 41 x 3 x 1
  • gaas 47 x 50 (fijnmazig rvs)

Deksel
Bovenkant

  • P (2x) 86/75 x 6 x 2 (hoeken 45 graden)
  • Q (2x) 58/47 x 6 x 2 (hoeken 45 graden)
  • Onderkant (zie detailtekening)
  • R (2x) 86 x 3,5 x 2
  • S (2x) 51 x 3,5 x 2
  • plexiglas 3 mm dik 82,5 x 55
  • 2x scharnieren (6,5 cm breed)

Onderstel

  • T (2x) 50/46 x 7 x 2 (hoek 60 graden bovenkant)
  • U (2x) 18/14 x 7 x 2 (hoek 60 graden bovenkant)
  • V (2x) 60 x 7 x 2
  • W (3x) 40 x 4 x 4

Tips bij het maken

  1. Een simpele droogoven is niets meer dan een rechthoekige houten bak op een onderstel. De afmetingen en hoeken van ons voorbeeld vind je in de werktekeningen. Maak de bak niet te groot, zodat je hem desgewenst kunt verplaatsen.
  2. Bevestig eventueel twee handvaten aan de zijkant, om tillen te vergemakkelijken.
  3. Ga als volgt te werk om de scharnieren te monteren: bevestig de scharnieren aan het deksel, zet het deksel op de kast en monteer vervolgens de scharnieren aan de kast.
  4. Deze oven bevat twee roosters, waarop je je groenten en fruit kunt neerleggen. Gebruik roestvrijstalen roosters. Een fijnmazig kunststof rooster kan ook.
  5. Vergeet niet in zowel de onder- als de bovenzijde van de oven gaten te boren voor een goede ventilatie. De warme, vochtige lucht uit het drooggoed moet immers kunnen ontsnappen.
  6. Bekleed de ventilatiegaten met (horren)gaas, zodat insecten niet bij het voedsel kunnen komen.
  7. De binnenzijde van de bak is zwart geverfd, voor optimale warmte-absorptie.
  8. Het raam in het deksel is van 3 millimeter dik plexiglas. Je kunt hiervoor uiteraard ook een (oud) glazen raam gebruiken en de maten van de bak hierop aanpassen.
  9. Of jegroente en fruit goed droog is, hangt af van verschillende factoren: dikte, temperatuur, luchtvochtigheid, tijd. Het is een kwestie van uitproberen. Neem een stukje van je drooggoed om te testen of het al droog is: breek of scheur een stukje open en knijp zacht. Komt er nog vocht uit, dan zul je de droogtijd moeten verlengen. Droge groente verkruimelt als ze droog is. Fruit blijft door de aanwezigheid van suiker leerachtig.

Drogers online

Een droogoven als deze is vooral geschikt als je eens wilt experimenteren. Het resultaat is afhankelijk van veel (grillige) elementen. Voor wie zich wil verdiepen in het drogen van voedsel en het koken met gedroogd voedsel zijn op onder meer www.weckenonline.com tal van (kook)boeken en elektrische voedseldrogers te koop. Hiermee kun je voedsel drogen onder ideale omstandigheden.

Werktekeningen: Mady Nijenhuis

Het hele artikel met werkbeschrijving en veel tips vind je in de special Landleven Doe het zelf.


Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.