Romantische boombank

Romantische boombank

Wat een heerlijke plek om even in de schaduw te zitten, deze romantische houten boombank. Onder de kastanje genieten van het uitzicht op je eigen tuin, naar alle kanten. Ga aan de slag en maak hem zelf. Landleven-timmerman Wim te Kulve laat zien hoe.

Dit heb je nodig:

Onderstaande afmetingen zijn gebaseerd op een boombank met een doorsnede van circa 80 centimeter, gemeten aan de bovenzijde van de bank. Heb je een dikkere boom, of een jonge boom die nog veel zal groeien, pas de maten daar dan op aan. De bank staat ruim om de boom heen.

  • 6 staanders, bestaande uit 4 planken per staander
  • 4 slotbouten per staander

Per zitgedeelte:

Alle planken voor de zitting en de rugleuning van de boombank verlopen: ze zijn aan de bovenzijde enkele centimeters korter dan aan de onderzijde. In totaal heb je alles zesmaal nodig; de bank telt zes zitgedeeltes.

  • 1 plank rugleuning 53/48 x 14 x 4,5 cm (onderlengte/bovenlengte x breedte x dikte)
  • 1 plank rugleuning 58,5/54 x 14 x 4,5 cm
  • 2 dwarsbalkjes 4,5 x 5,8 x 26 cm
  • 1 plank zitting 82,6/66 x 14 x 4,5 cm
  • 1 plank zitting 100/83,5 x 14 x 4,5 cm
  • 2 dwarsbalkjes 4,5 x 4,5 x 31 cm

Zo ga je te werk:

  1. Neem de maten over en zaag het hout op maat. Let op, de dwarsbalk van de staander heb je twee keer nodig. Bevestig de korte schuine balk op de lange schuine balk en zet aan beide kanten de liggers vast met keilbouten. De bovenkant van de korte schuine balk en de liggers zijn op gelijke hoogte. Maak op deze manier zes staanders.
  2. Maak vervolgens zes rugleuningen. Elke rugleuning bestaat uit twee planken en twee dwarsbalkjes. Zaag de uiteinden van de planken naar binnen toe schuin af, in een hoek van 60 graden.
  3. Neem de dwarsbalkjes en zaag één zijde schuin af; je houdt dan een balk over met een breedte van 5,8 centimeter, een breedte onderaan van 4,5 centimeter, bovenaan een centimeter korter en een schuine kant van 6,0 centimeter.
  4. Bevestig deze balkjes met de schuine kant naar buiten gericht aan de achterzijde van de rugleuning op 2,1 centimeter, gemeten vanaf het uiteinde van de planken. Op deze manier sluiten de dwarsbalkjes netjes aan op de staanders. Houd tussen de planken 1 centimeter ruimte.
  5. Maak ook zes zittingen. Elke zitting bestaat eveneens uit twee planken en twee dwarsbalkjes. Houd ook hier 1 centimeter tussenruimte aan tussen de beide planken. Bevestig de balkjes aan de onderzijde van de planken, 6,5 centimeter gemeten vanaf het uiteinde van de planken.

Tips

Het is gemakkelijk om de bank ter plekke bij de boom in elkaar te zetten. Doe je dit liever in de werkplaats of de schuur, houd dan twee zitgedeeltes open om de bank om de boom te kunnen plaatsen en sluit hem daarna definitief.

Begin met twee staanders, één zitting en één leuning. Bevestig de zitting als eerste. Schroef de zitting door de dwarsbalkjes aan de onderzijde vast aan de staanders. Op die manier voorkom je ontsierende schroeven door de zitting.

De zitting beslaat de helft van de bovenzijde van het ‘zitje’ op de staander. De volgende zitting sluit hier op aan. Houd aan de achterzijde van de zitting 4 centimeter over tussen de achterkant van de achterste plank van de zitting en de staander, met andere woorden: de zitting ligt iets naar voren op de staander.

Bevestig vervolgens de rugleuning aan de staanders. De bovenzijde van de leuning en de staanders zijn gelijk. Schroef ook hier door de dwarsbalkjes heen om de leuning vast te zetten aan de staander en zo schroefkoppen uit zicht te houden.

Neem vervolgens de derde staander en bevestig ook hier de zitting en de rugleuning op zoals hierboven beschreven. Zorg dat de planken onderling netjes aansluiten. Werk zo door tot je rond bent.

Schroef eerst de zittingen en leuningen losjes vast, zodat je indien nodig nog makkelijk kunt corrigeren. Draai de schroeven aan als je zeker weet dat de bank perfect in elkaar zit.

Download hier het complete doe-het-zelfplan van de Landleven boombank plus werktekening.


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.