Praktische tuintrolley
Slepen met tuingereedschap is onontkoombaar op een flink erf. Met deze zelfgemaakte tuintrolley maak je het jezelf een flink stuk eenvoudiger. Laad alles wat je nodig hebt op deze robuuste, rijdende trolley en alles is binnen handbereik. Inclusief handige afvalemmer.
Dit heb je nodig:
Maten in cm
Download de werktekening van de tuintrolley
- A zijwand (2x) 110 x 75 x 1,5
- B deksel 45 x 35 x 1,5
- C gereedschaphouder (facultatief) 42 x 7,5 x 1,5
- D bodemplank 42 x 6 x 1,5
- E dwarslatjes op bodemplank (3x) 6 x 2 x 1,5
- F schotjes (11x) 42 x 7,5 x 1,5
- G latjes voor ondersteuning gaas (10x) 42 x 2 x 1,5
- H stok voor handvat 53 (doorsnede 3 cm)
- I bovenste schot 42 x 10 x 1,5
- J stevig gaas (2x) 41,5 x 8,5
- K stevig gaas 41,5 x 27,5
- L stevig gaas 41,5 x 16
- M stevig gaas 41,5 x 31
Verder gebruik je:
- 1 as (draadeind 20 mm), lengte 68 cm
- 2 wielen
- 2 moeren voor binnenkant trolley
- 2 moeren tussen wiel en trolley
- 2 zelfborgende moeren voor de buitenkant
- accuboormachine
- verzinkboor
- houtschroeven
- schuurpapier, kwasten, verf en verdere schilderbenodigdheden
Zo ga je te werk:
- Zaag alle onderdelen op maat, zie de werktekening van de tuintrolley. De (half)ronde uitsparingen zijn facultatief, maar maken de trolley een stuk lichter en dus makkelijker in gebruik. Maak in de gereedschaphouder (C) enkele gaten met de zevengatenboor ø 35 mm. Bevestig aan de schotjes (F) aan de onderzijde de latjes (G), waar later het gaas op komt te liggen. Boor alle gaten voor met een verzinkboor.
- Bevestig het deksel (B) tussen beide zijwanden en zet het geheel op de grond of de werktafel. Bevestig tegelijkertijd alvast de stok (H) als handvat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een bezemsteel. Deze stok kun je eventueel vastzetten met wat houtlijm.
- Maak op de bodemplank (D) tussen de schotjes (F) en de latjes (G) enkele blokjes hout (E) vast, zodat de stelen van je tuingereedschap niet kunnen gaan schuiven. Bevestig de bodemplank tussen de zijwanden. Bouw de trolley verder op door alle schotjes (F) op de juiste plek vast te schroeven.
- Gebruik stevig gaas en knip dit op maat (J, K, L en M). Je kunt het gaas los in de bakjes leggen. De openingen in het gaas zorgen ervoor dat er zich geen vuil in de trolley ophoopt tijdens het gebruik.
- Schuur de trolley en werk hem af met grondverf en verf of lak naar keuze. Plaats als laatste de as en de wielen aan de trolley. Een emmer in het deksel, uw gereedschap in de houder, het kleine spul in de ontstane bakjes en je trolley is klaar voor gebruik.
Tips
Wij maakten een gereedschaphouder waar je de stelen van je spullen door kunt steken. Heb je stelen met knoppen of handvaten? Dan is het handiger plankje C achterwege te laten.
Zet alle onderdelen in de grondverf voor je de tuintrolley in elkaar zet.
Gebruik stevige, niet te kleine wielen. Daardoor rijdt de trolley stabieler op onregelmatige oppervlakken of gazon.
Let op!
De plek waar het gat voor de as wordt geboord is afhankelijk van het gekozen wiel. In dit geval is het een wiel met een doorsnede van 26 centimeter, 8 centimeter breed. De doorsnede van het gat voor de as, is afhankelijk van de gekozen as. In dit geval is de doorsnede 20 millimeter. De doorsnede van het gat in plank B is afhankelijk van de door jou gekozen emmer.
Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.