
Ecologisch tuinontwerp in de tuin van Dorth
Tuinontwerpster Lily de Boer is van oorsprong bioloog. Dat zie je terug in haar ontwerpen. “Tuinieren doe ik voor de dieren. Dat ik er zelf ook nog lol aan beleef is bijvangst.”
Ecologische tuin
Het is bijna onvoorstelbaar dat de tuin van Lily de Boer in Kring van Dorth dertien jaar geleden niets meer dan een kaal stuk weiland met een klein plukje bomen was. Inmiddels ligt er rond de monumentale boerderij uit 1912 een gevarieerde, weelderige tuin van een hectare vol bomen, struiken, planten en dieren. “Het platteland is een soort industriegebied geworden”, stelt Lily. “Weilanden zijn groen, maar er kan geen hommel overleven. En als er geen insecten leven, dan moet je ook geen vogels verwachten. Tuinen kunnen in dit landschap een soort stepping stones zijn: een toevluchtsoord voor insecten. Ik vind het gaaf om te zien hoeveel een tuin kan doen. Hier leefde eerst niks, nu is het een groen paradijsje.”
Eenden en kikkers
Met een natuurlijk ogende vijver waar eenden omheen scharrelen, een mooie basis van heesters en bomen en borders vol nectarplanten, bessen en schuilplekken voor insecten en vogels zit de tuin vol leven. Een bijenberg gevuld met leem en klapzand is een prachtige plek voor graafinsecten en een heuvel naast de vijver zorgt voor een mooi microklimaat en biedt plek aan een insectenmuur. Lily: “Zo was het in ieder geval bedoeld: een plek met allerlei oude stenen en dakpannen waar insecten kunnen schuilen. In de praktijk is het een amfibieënmuurtje geworden: het zit hier in het voorjaar vol kikkers, padden en salamanders.” Bij de vijver staat een gecultiveerd, bontbladig wilgenboompje. “Eigenlijk vind ik het een lelijk, truttig boompje, maar ik kon het niet laten het te redden uit de tuin van mijn moeder. Ik heb het opgesnoeid, zodat het een perfecte landingsplek zou zijn voor een ijsvogel. Die komt hier inmiddels regelmatig. I love it when a plan comes together”, vertelt Lily enthousiast.
Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het volledige artikel nu in Landleven april.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."