Tips voor handmelken
De zestienjarige Robbert Herlaar heeft een aparte hobby. Hij heeft een koe die hij iedere dag melkt. Met de hand. “Al zou een koe geen melk geven, dan zou ik er alsnog één willen hebben.”
Waarom Robbert Herlaar (16) uit het Zuid-Hollandse Streefkerk iedere dag om zes uur uit zijn bed komt om de koe te melken, vindt hij lastig om uit te leggen. “Ik weet het niet zo goed. Ik denk dat het komt omdat het voldoening geeft als je veel liters melk kunt binnenhalen. Dat betekent dat je goed voor de koe hebt gezorgd. Daar krijg ik een goed gevoel van. Daarbij heb je er op deze manier tenminste nog wat aan. Maar al zou een koe geen melk geven, dan zou ik er alsnog één willen hebben.”
Tips voor handmelken
- Nadat het kalf is geboren geeft de koe biest; die is volledig voor het kalf. Pas na zes melkbeurten is de melk voor consumptie geschikt.
- Zet de koe met haar kop vast, om haar te melken.
- Voor een koe die gemakkelijk van zich af trapt is een beugel aan te raden die haar het trappen belet; te plaatsen tussen beenspier en rug.
- De veiligste plek om te melken is dichtbij de koe. Hoe verder u van de koe af zit, hoe harder een eventuele trap aankomt.
- Vooraf masseert u de uier twintig tot dertig seconden stevig met een droge katoenen doek. Nodig voor de hygiëne, maar vooral om de melkgift te stimuleren.
- Wacht na het masseren vijftien tot twintig seconden om de melk te laten indalen.
- Melk telkens met twee handen twee spenen tegelijk. De vier spenen melkt u kruislings: linksvoor en rechtsachter, rechtsvoor en linksachter.
- Druk de melk uit de spenen in plaats van te trekken. Maak een ringetje met duim en wijsvinger bovenaan de speen. Daarna sluit u uw vingers één voor één, van bovenaf.
- Na het melken is het raadzaam om de spenen te desinfecteren met een jodiumhoudende ‘uierdip’.
- Laat na het melken de koe nog even vaststaan zodat de openingen in de spenen de tijd hebben om te sluiten. Want wanneer de koe direct na het melken gaat liggen is er een groter risico dat er vuil in de spenen komt.
- Scheer de uier enkele malen per jaar om vervuiling en ongemak te voorkomen.
- Kook de rauwe melk voor consumptie.
- Een doorsnee koe kan meer dan genoeg melk leveren voor het kalf en u.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.