Tips voor boerderijdieren

Tips voor boerderijdieren

Wist je dat olijfolie helpt tegen kalkpoten bij kippen? Met deze handige weetjes kun je je kippen en andere boerderijdieren nog beter verzorgen.

Pelstip

Meng tweemaal per week een theelepeltje zonnebloemolie door het voer van konijnen, cavia’s en andere knaagdieren. Dit zorgt voor een gezonde, glanzende pels.

Broodtip

De voedingswaarde van oud brood is gelijk aan die van gemengde granen. Voer dus het een of het ander, maar niet dubbelop.

Watertip

Tijdens warm weer gebruiken park- en siervogels, duiven, kippen, eenden, ganzen enzovoort veel meer drinkwater dan normaal. Houd daarom de drinkbakken in dit seizoen altijd goed gevuld!

Konijnentip

Jonge konijnen kun je als ze tussen de zes en acht weken oud zijn het beste in één keer bij de voedster weghalen. Hiermee voorkom je voedingsproblemen en/of problemen met de melkproductie bij de voedster.

Kippentip

De komende weken zijn, vooral bij warm en vochtig weer, de gunstigste periode voor kippenluis. Controleer of je kippen deze ongewenste gast tussen de veren hebben en behandel vroegtijdig.

Duiventip

Om wind en inregenen in een duiventil zoveel mogelijk te voorkomen, moeten de vliegopeningen altijd op het zuidoosten gericht zijn.

Perzikkruid

Perzikkruid heeft, in kleine hoeveelheden gevoerd, een gunstige werking op dieren. Rond deze tijd groeit en bloeit dit onkruid op zonnige plaatsen, bij voorkeur op bewerkte voedselrijke en kalkarme gronden. Zowel de plant zelf als de zaden hebben een gunstige invloed op de spijsvertering, zijn werkzaam tegen ontstekingen en bevorderen het herstel van verwondingen. Ook is perzikkruid een goed stopmiddel bij diarree. Aan ruiende vogels gevoerd, versnelt het de vorming van nieuwe veren.

Olijfolie tegen kalkpoten

Kippen kunnen kalkpoten hebben. De schubbetjes op de poten staan dan ‘open’ en hebben een duidelijke, kalkachtige afscheiding. Dit wordt veroorzaakt door nauwelijks zichtbare kleine, spinachtige mijten. Ze veroorzaken veel jeuk en onrust voor de kip en in een later stadium pijn. De kip zal regelmatig naar haar poten pikken. De ziekte is haast niet te voorkomen en is besmettelijk voor andere kippen. Als je in een vroeg stadium de poten vijf tot zeven dagen insmeert met gewone olijfolie, stikken de mijten en is herstel goed mogelijk.

Konijnenspeeltje

Speeltjes voor konijnen zijn goed voor hun welzijn. Nieuw is een tunnel gemaakt van wilgenteen, bestemd voor kleine en dwergkonijnen. Om door te kruipen maar ook om op te eten. Prijs circa € 6,-. www.konino.nl

Check paardentrailer

Kijk eens kritisch naar de conditie van uw paardentrailer. Tijdens een steekproef die
de BOVAG hield, bleek maar liefst 68 procent van de trailers slechte banden te hebben, 45 procent een versleten breekkabel, 31 procent een ondeugdelijke koppeling (tussen auto en trailer) en 28 procent een in slechte staat (rot) verkerende vloer. Heb je je bedenkingen over de conditie van de eigen trailer, maak dan een afspraak met een trailer- en aanhangwagenbedrijf in de regio voor een totale check-up.

Op stap met merrie

Heeft je merrie een veulen en wil je zo langzamerhand weer met haar aan het werk? Bouw het gescheiden zijn dan langzaam op, te beginnen met een minuut of vijf. Zorg ervoor dat het achterblijvende veulen zichzelf niets kan aandoen. Dit kan bijvoorbeeld door het diertje in een degelijke (hoge) box te zetten. De aanwezigheid van een soortgenoot zal het leed verzachten. Laat iemand voor de zekerheid een oogje in het zeil houden en neem een mobiele telefoon mee. Dan kun je, indien nodig, eerder terugkomen.

Kat is liefste thuis

Je doet je kat(ten) geen groter plezier dan ze tijdens je vakantie gewoon thuis te laten. Katten hechten zich enorm aan hun eigen territorium en vermaken zichzelf uitstekend, ze zullen je nauwelijks missen. Als een vriendelijke buurvrouw of buurman een- of tweemaal per dag voer geeft, even kijkt of alles goed is en (indien nodig) de kattenbak verschoont, redt de kat zich uitstekend. Onderbrengen bij vrienden of kennissen in de buurt werkt meestal niet. Poeslief loopt, zodra de kans zich voordoet, terug naar het eigen erf. Dan is een asiel of pension een beter alternatief.

Ezel niet sturen

Wie met een ezel wil rijden, moet zich realiseren dat een ezel echt anders doet en denkt dan een paard of pony. Er wordt nog wel eens de vergelijking getrokken met een kat en een hond. De eerste moet je uitnodigen, de tweede kun je commanderen. De meeste kans om succesvol met een ezel te rijden, heb je door de teugels tamelijk los te laten en alleen als dat nodig is even contact te zoeken, een aanwijzing te geven en de teugels daarna weer wat te vieren. Bij een constante ‘aanleuning’ zal een ezel zich al snel gaan verzetten en zijn eigen plan trekken.

Extra zorg tweelingdracht

Wanneer je vermoedt dat je hobbyrund drachtig is van een tweeling, zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Ten eerste heeft de koe in het laatste deel van de dracht meer voer nodig dan normaal. Dan is er een reële kans dat de kalveren zo’n twee weken te vroeg geboren worden. Tijdens het afkalven is de kans op een afwijkende ligging – zoals een stuitligging – van één of beide dieren tamelijk groot, evenals de kans op het na afloop ‘aan de nageboorte blijven staan’. Heb je weinig ervaring, vraag dan tijdig hulp aan een buurboer of de dierenarts.

Schaduw gezocht

Paarden kunnen door te transpireren hun temperatuur omlaag brengen, maar voor bijvoorbeeld schapen ligt dat anders. Wanneer het echt warm is, hebben alle dieren behoefte aan schaduw. Is deze er niet, creëer dan een schaduwplek door – bijvoorbeeld – een (oude) bungalowtent, parasol of trailer in de wei te zetten of een zeil te spannen. En voor in de toekomst: plant schaduwgevende bomen op tactische plekken, zodat die te zijner tijd voor schaduw kunnen zorgen.


Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.