Legvoer voor kippen

Legvoer voor kippen

Wanneer je je kip de juiste hoeveelheid compleet of volledig legvoer geeft, heeft ze naast water en een bakje schelpengrit geen andere voedingsmiddelen nodig. Hoe zorg je ervoor dat je kip het juiste voer en de juiste hoeveelheid voer binnenkrijgt?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

De kip heeft behoefte aan legvoer vanaf het begin van de legperiode, dat is ongeveer in de achttiende levensweek. Legvoer is dus niet geschikt voor groeiende kippen, onder meer vanwege het zeer hoge calciumgehalte en een afwijkend eiwitgehalte. Op de verpakking van het voer staat of het voer volledig is, op deze manier weet je dat de kip hiermee alle benodigde voedingsstoffen binnen zal krijgen.

Korrels of meel?

Meel is wat moeilijker en minder nauwkeurig toe te dienen, daarbovenop bederft het (eventueel vermengd met water) vrij snel. Een volledige legkorrel verdient dan ook de voorkeur boven de meelvorm. Wat wel een nadeel van de legkorrel is, is dat kippen het te snel op hebben. Hun maag is snel en gemakkelijk gevuld zonder dat ze er veel voor hoeven te doen. Hun natuurlijke behoefte aan het zoeken van eten wordt hierdoor niet gestild. Dit kan leiden tot gedragsafwijkingen. Je kunt dit oplossen door een deel van het legvoer te vervangen met een granenmengsel (strooivoer). Strooi dit vervolgens aardig verspreid op de grond, zodat de kippen wat langer bezig zijn met het verzamelen van hun voedsel. Let op: gooi nooit meer dan 25% strooivoer in het rantsoen. Een granenmengsel bevat namelijk lang niet genoeg calcium en eiwit om de eiproductie volledig te ondersteunen.

Hoeveel legvoer?

Legvoer is dus goed voor je kippen. Maar hoeveel hebben ze nodig? Dat hangt af van het gewicht van je kip én van de buitentemperatuur. Hierbij kun je de volgende richtlijn aanhouden voor een leggende kip van 1,5 kilo:
 
Om op gewicht te blijven: 50 gram per dag
Productie 1 gram ei: 1,1 gram per dag
Per graad Celsius onder de 25: 1,2 gram per dag
   
Bovenstaand is een richtlijn en kan dus afwijken van de werkelijke voergift. Wanneer de voeropname erg afwijkt van de richtlijn, dan kan dat een aanwijzing zijn voor een ziekte of een ernstige storing in de watervoorziening. Houd dus goed in de gaten hoeveel je kippen eten.

Calcium is belangrijk

In principe zit er in legmeel voldoende calcium, maar wanneer er andere voedingsmiddelen gegeven worden is het belangrijk extra calcium te voeren. Voor leggende kippen moet namelijk een constante bron van calcium beschikbaar zijn. Dit (eventuele)  calciumtekort kun je aanvullen met bijvoorbeeld schelpengrit. De calcium komt hieruit geleidelijk vrij, ook wanneer de kippen geen voer opnemen, bijvoorbeeld in de nacht. Als je kippen voldoende calcium geeft, zal zullen de eischalen van betere kwaliteit zijn. Je kunt zien wanneer kippen te weinig calcium hebben gehad, dan zakken ze door hun poten heen. Dan wordt de calcium namelijk uit hun skelet onttrokken voor de eischaalvorming. Om een eischaal te vormen heeft een kip 2 gram calcium per dag nodig.