Handige klep voor kippenvoer

Handige klep voor kippenvoer

Last van vogels en ongedierte die een graantje meepikken van jouw kippenvoer? Jan Martens uit Zeeland deelt graag zijn oplossing met je. Hier vind je een werkbeschrijving van zijn voederluik voor kippen.

Jan Martens maakte een loopplank die in verbinding staat met de voerklep. Zodra de kippen de loopplank op lopen, kantelt deze en gaat de voerklep open. Met een beetje training wennen de kippen daar zo aan, en kunnen kleinere vogels geen graantjes meer meepikken. “Met mijn twee Chaamse hoenders en alle mee-eters, vooral mussen, deed ik vijf à zes weken met 25 kilo voer. Met dit zelfontworpen voederluik doe ik daar nu een half jaar mee.”

Dit heb je nodig:

  • De bouwtekening van het voederluik kun je hier downloaden
  • Betonplex, 9 mm dik
  • Pianoscharnier voor klep
  • Fietsremkabel om voederklep omhoog te trekken; bevestiging en geleiding met schroefogen
  • Binnenband fiets om de naad aan de onderzijde van de loopbrug af te dichten, zodat er geen vuil tussen komt
  • Lichte veer om de loopbrug omhoog te trekken, met één schroefoog bevestigd op de loopbrug en één schroefoog bevestigd op circa 400 mm. Daarbovenop verticale afstellat met extra lengte om de juiste veerinstelling te regelen.

Stappenplan voederluik:

Klep

  1. “Teken de breedte van de sleuf van uw voersilo af op het betonplex. Zaag de vorm uit en je hebt een klep.
  2. Deze zet je met het pianoscharnier vast op de voederbak. Als de klep dicht is, moet hij de bak volledig afsluiten.
  3. In het midden van de klep (kopse kant) bevestig je een halfopen schroefoog: voorboren en draaien. Daar bevestig je de remkabel aan.
  4. Precies in het midden van het vlak tussen voederluik en bovenkant van de silo bevestig je ook een halfopen schroefoog, net als in de rechterbovenhoek van de voederbak. Daar leid je de kabel doorheen.”

Loopplank

  1. “Van hetzelfde betonplex als de klep maak je en bodem- en loopplank voor de kippen.
  2. Schroef op de loopplank dunne dwarslatjes, zodat de kippen niet wegglijden. De grondplank heb ik van zijkanten en een achterkant voorzien, maar dit hoeft niet.
  3. Bevestig de veer aan de linkerbovenhoek van de voederbak en de linkerbovenhoek van de loopplank. Als de loopplank omhoog staat, moet de veer ontspannen zijn. Als de loopplank naar beneden geduwd wordt, moet de veer juist uitrekken.
  4. Bevestig het andere uiteinde van de stalen kabel met een schroefoog in de rechterbovenhoek van de loopplank.
  5. Als de loopplank naar beneden is, moet de kabel zó strak staan dat de voederbak ver genoeg open staat voor de kippen om te kunnen eten. Als de loopplank omhoog staat, moet de klep goed sluiten.”

Training

“De voersilo was voor mijn kippen al bekend. Na het maken van de nieuwe constructie heb ik de klep opengezet zonder de kabel en de veer te bevestigen, zodat de kippen hier een paar dagen aan konden wennen. Daarna bevestigde ik de veer aan de loopbrug, nog steeds met continu openstaande klep, zodat de kippen konden wennen aan de zakkende beweging van de loopbrug. Vervolgens maakte ik de kabel aan de klep en loopbrug en heb ik het geheel afgesteld. De kippen heb ik gelokt door extra lekker voer op de loopbrug en de klep te strooien.”


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.