Dierentips

Dierentips

Huisdieren zijn voor de meesten onder ons als een uitbreiding van de familie of als een beste vriend. We zorgen er daarom zo goed mogelijk voor en verwennen het dier zo nu en dan eens goed. Landleven heeft 5 tips voor verschillende diersoorten, om ze zo het beste te kunnen geven!
 

Tip 1: Snacks voor kippen

Om te voorkomen dat je kippen zich gaan vervelen en daardoor ongewenst gedrag als verenpikken of agressiviteit gaan vertonen, is het belangrijk ze regelmatig een snack te voeren. Een verse graszode, een wortel of een suikerbiet bijvoorbeeld. Dit houdt ze bezig en voorkomt dus dat ze elkaar aanvallen.

Tip 2: Geitenhoeven bekappen

De klauwtjes van een geit moeten gemiddeld vier tot zes keer per jaar bekapt worden. Je kunt dit het beste afkijken bij een ervaren geitenhouder. Gebruik hiervoor een scherp zakmes, een hoefmes of een hoefschaar. Zorg ervoor dat de zool weer mooi vlak is en snijd vervolgens de hoefwant gelijk met de zool. Wanneer nodig kun je ook de punten van de klauwtjes inkorten.

Tip 3: Ruwvoer voor knaagdieren

Voor knaagdieren is het erg belangrijk dat zij voldoende ruwvoer te eten krijgen. Zonder werkt de voedselvertering van de dieren namelijk niet goed. Ververs het hooi dus regelmatig!

Tip 4: Oud brood

Gooi oud en droog brood niet te snel weg! Dit is namelijk perfect dierenvoer, het zit nog steeds vol gezonde granen. Hierdoor krijgen de broodresten ook nog eens een goede bestemming en het bespaart voerkosten.

Tip 5: Oorpijn bij honden

Wanneer een hond regelmatig met zijn kop schudt, kan dat een teken zijn dat hij/zij last heeft van oorpijn. Dit zijn enkele mogelijke oorzaken:

  • Oormijt: Produceert een donkere, korrelachtige afscheiding en zorgt voor veel irritatie.
  • Een ontstoken oor: Het oor ziet er erg gezwollen en rood uit. Daarnaast scheidt het oor pus of oorsmeer uit en hangt het slap.
  • Graszaden of andere kleine voorwerpen: Die kunnen vast gaan zitten in het oor van de hond en voor veel overlast zorgen.

In alle gevallen is het verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan.
 


Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.