Home > Tuin & Erf > Dieren > Damherten in de mist
Damherten in de mist
Barbera heeft vier damherten overgenomen van de vorige eigenaren van hun huis. De herten schuilen in de winter in een soort stalletje waar de nodige mest achterblijft. Wat moet ze doen met deze mest? En zijn er verder nog tips voor de verzorging van de dieren?
Sinds 1991 hebben Tjada Kamp en haar man damherten. Tjada geeft naar aanleiding van Barbera haar vraag tips voor beginnende hertenhouders:
- “Een stalletje hebben damherten in de winter niet nodig. Ze hebben een aparte zomer- en wintervacht. Zelf hebben wij een soort overdekte open ruimte, maar onze damherten gaan daar bijna nooit in staan. Eén keer heeft een hinde het gebruikt om te baren, maar voor de warmte hebben ze het niet nodig. Als je een stalletje hebt, zorg er dan voor dat het openstaat, want het lijkt me vervelend voor de herten om opgesloten te zitten.
- De mest die onze herten achterlaten verzamelen we op onze mesthoop. Eerlijk gezegd zou ik ook niet goed weten wat je anders met de mest aan moet. Ik denk dat je het dan het beste naar de plaatselijk vuilstort kunt brengen of naar een boer die hier wel ruimte voor heeft.
- Herten moet je zoveel mogelijk met rust laten. We zijn ook geen mensen die onze kalfjes gaan bijvoeden met flesjes. Wel laten we ieder jaar rond half september een ‘lease’ bok komen, die onze hinden dekt. We hebben met de handelaar afgesproken dat hij zorgt voor de dekking van de hinden en wij hem onze mannelijke kalfjes geven. Op deze manier kost het ons geen geld en kan hij onze bok(ken) verhandelen. Dit is een afspraak die je zelf ook kunt proberen te maken. Ieder jaar gedekt worden is voor de hinden een natuurlijk proces. Ze worden elk jaar bronstig en kunnen elk jaar kalfjes krijgen. Hoe langer hinden bij elkaar in de weide staan, hoe dichter bij elkaar ze bevallen. We hebben wel eens gehad dat alle kalfjes in één week geboren werden. Dat ze ieder jaar gedekt worden, betekent niet dat ze ieder jaar ook kalfjes krijgen. Zo heeft onze oudste hinde van achttien jaar al een paar jaar geen kalfjes gehad.
- Een andere les die we zelf op de harde manier geleerd hebben, is om uit te kijken met kalfjes in de regen. Zelf hebben we een kalfje gehad dat dood is gegaan in de regen. Ze kunnen goed tegen de kou, maar als ze op een te jonge leeftijd te (lang) nat en daardoor koud worden, kan dat fataal zijn. We jagen af en toe de kalfjes op, zodat ze in beweging komen en warm worden.
- Ten slotte wil ik nog graag adviseren dat je goed moet weten wat je doet wanneer je herten houdt. Ga niet aanrommelen, maar zoek informatie of vraag advies als je er niet uitkomt.”