Bodemonderzoek voor je tuin

Bodemonderzoek voor je tuin

Tuinliefhebbers kijken alweer reikhalzend uit naar het voorjaar. Het duurt niet lang meer voordat ze lekker aan de slag kunnen in de tuin en moestuin. Voordat het zover is, is het verstandig om je bodem te controleren. Een gezonde bodem is namelijk cruciaal.

Waarom is bodemonderzoek nuttig?

Gezonde grond is belangrijk voor sterke en bloeiende planten, een groen gazon en een vruchtbare moestuin. Met het blote oog is het lastig zien hoe jouw bodem ervoor staat. Het is daarom aan te raden om regelmatig de grond te (laten) controleren. Gespecialiseerde bedrijven bieden bodemonderzoek- en bodemanalyse aan. Door de waardes te meten kun je de grond optimaliseren. Stel, je houdt van een bepaalde soort zuurminnende planten. Om hiervan te kunnen genieten kan het nodig zijn om eerst te ontdekken hoe het gesteld is met de zuurtegraad in de bodem. Maar ook als je een stuk grond voor het eerst gaat gebruiken, is een bodemonderzoek aan te raden. Bij een nieuwe moestuin is het immers handig om te weten hoeveel compost jouw bodem nodig heeft. Daarnaast maakt een bodemonderzoek inzichtelijk hoe de samenstelling van jouw bodem is; hoe liggen de verhoudingen tussen leem, zand en klei? Klei heeft bijvoorbeeld weer heel andere kenmerken dan zand.

Bodemonderzoek door een bedrijf


Als je de bodem door een bedrijf wilt laten onderzoeken, haal je op verschillende plaatsen in de tuin wat grond weg. Schep zo’n 25 centimeter diep. Meng de grond vervolgens goed door elkaar. Doe zo’n 500 gram in een zakje en stuur dit op. Heb je een deel in de tuin die wat afwijkt, bijvoorbeeld doordat dit natter is dan de rest, dan is het aan te raden om dat apart te laten onderzoeken. 

Wat wordt er onderzocht in de bodem?

In het laboratorium wordt de zuurgraad (PH), het gehalte organisch stof, de hoeveelheid meststoffen (N.P.K.), en sporenelementen zoals magnesium, zink en ijzer gecontroleerd. Je ontvangt een verslag van dit onderzoek. Daarmee kun je aan de slag voor eventuele bodemverbetering en bemesting.

Zelf je bodem testen

Het is ook mogelijk om zelf een eenvoudige pH-meting te doen. Henk Moesveld is een ervaren moestuinier. In Landleven laat hij lezers meekijken op zijn volkstuin in Arnhem. Om de vier of vijf jaar laat Henk bij een officieel laboratorium een bodemonderzoek doen, waarbij de zuurgraad (pH) ook wordt gemeten. “Daarnaast houd ik een vinger aan de pols met een eenvoudige pH-meting met behulp van lakmoespapiertjes. Neem een grondmonster (op verschillende plekken uit de tuin een beetje grond). Ik doe 150 milliliter gedemineraliseerd water in een maatbeker en vul dat met goed gemengde grond aan tot 250 milliliter. Schud het goed en laat het en ongeveer twee uur staan. Dip een lakmoespapiertje even in de oplossing en na enkele seconden begint dat te verkleuren en krijg je een indicatie van de pH. Het is minder betrouwbaar dan een officieel laboratorium, maar geeft een goed beeld”, aldus Henk.