Bijzondere Nederlandse konijnenrassen

Bijzondere Nederlandse konijnenrassen

Het konijn staat op de derde plaats van veelgehouden huisdieren in Nederland. Welke verschillende konijnenrassen zijn er allemaal en hoe zien die eruit? Landleven licht vier oudhollandse konijnenrassen uit. Maak kennis met de Deilenaar, Thrianta, Sallander en Gouwenaar.

Deilenaar

De naam verraadt het natuurlijk al een beetje. De Deilenaar komt oorspronkelijk uit Deil en werd gecreëerd door fokker G.W.A. Ridderhof. In 1939 werd het ras officieel erkend en opgenomen in het stamboek.
Uiterlijk: De Deilenaar is een sterk, robuust konijn. Dit konijn heeft een warme roodbruine dekkleur met een zwarte ticking. De vacht is wat langer dan die van andere kortharige konijnen. Dit konijn weegt zo’n 2 tot 3,5 kilo.
Karakter: Het ras staat bekend om zijn rustige en vriendelijke karakter, vooral in de omgang met kinderen.

Thrianta

Dit zeldzame konijnenras ontstond een aantal jaren voor de Tweede Wereldoorlog. De Thrianta herken je aan de oranjerode kleur. Opvallend feitje: er bestaat een sterk vermoeden dat de ontwikkeling van de ‘oranje’ Thrianta een stil protest van fokker dhr. Andreae uit Assen was, tegen het Duitse nationalisme.  
Uiterlijk: Dit konijnenras staat bekend om zijn prachtig oranje tot oranjerode vacht, in een zo diep mogelijke tint. Het is een stevig, gedrongen en robuust konijntje. Een Triantha weegt 2 tot 2,7 kilo.
Karakter: Zeer vriendelijk en nieuwsgierig konijn. Zeer geschikt als huisdier voor kinderen en volwassenen.

Sallander

De geschiedenis van dit ras gaat terug naar de negentiende eeuw. Het ras is vernoemd naar de streek van de fokker, namelijk Salland. De Sallander werd in 1975 officieel erkend.
Uiterlijk: De kleur van de Sallander is gebroken wit waarbij elke haarpunt lichtjes bruinzwart is aangetipt. De oren, snuit, borst, achterhand, poten en buik zijn donkerder gekleurd. De Sallander is middelgroot en weegt tussen de 3 en 4 kilo.
Karakter: De Sallander is zeer geschikt als huisdier voor kinderen en volwassenen. Het is levendig en vriendelijk konijn. Sallanders zijn actief en nieuwsgierig en, met een goede socialisatie, kunnen ze erg aanhankelijk zijn.

Gouwenaar

Aan de wieg van dit zeldzame konijnenras stond een sierduivenfokker uit Gouda, die ook een zwak voor konijnen had. Bij toeval kreeg hij bij zijn nestje Havana konijnen exemplaren met een tere blauwe kleur. Daar fokte hij mee verder en zo ontstond het ras de Gouwenaar, dat opvalt door zijn vale, lichtblauwe kleur.
Uiterlijk: Bijzonder aan dit konijn is zijn egale lila-/blauwachtige kleur, die ook wel wordt omschreven als licht duifgrijs. Volgens de rasstandaard horen de ogen altijd grijsblauw te zijn. Bij bepaalde lichtinval is er een rode weerschijn in het oog te zien, wat ook wel vuurgloed genoemd wordt. De Gouwenaar is een stevig konijn en weegt 2,5 tot 3,5 kilo.
Karakter: De Gouwenaar is een rustig en aanhankelijke konijnenras.

Konijnenrassen

Vijftien verschillende konijnenrassen staan samen op deze mooie, geïllustreerde poster van de hand van Landlevens Margreet Welink. Je kunt de poster hier downloaden om te printen. De poster kun je downloaden door te klikken op de afbeelding hieronder.

vijftien verschillende konijnenrassen


Konijnen

Wil je meer weten over konijnen? Op Landleven.nl vind je nog meer artikelen over konijnen. Lees ook: Eten voor je konijn, Geboorte bij een konijn en Een huis voor je konijn.


Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.