Aardpeer kweken

Aardpeer kweken

Hij is familie van de zonnebloem en kan zowel in de sier- als in de groentetuin gekweekt worden. Daarnaast is hij een lekker zoet alternatief voor aardappelen. Hij wordt ook wel jeruzalemartisjok genoemd, hoewel hij niet uit Jeruzalem komt of een artisjok is. In dit artikel lees je hoe je aardpeer kan kweken.

Op moeilijke gronden groeit de knolachtige wintergroente goed. Daarnaast kan de aardpeer wel tot 3 meter hoog worden. Eind zomer bloeien de gele bloemetjes van de aardpeer, waardoor je begrijpt waarom hij en de zonnebloem familie zijn. Het verschil? Een aardpeer kan je ook nog eens eten. Hoe je deze vergeten groente bereidt in de oven lees je hier.

Aardpeer kweken

Volg dit stappenplan om het beste uit jouw aardperen te halen.

1. De knollen kun je het beste in het vroege voorjaar planten.
2. Ze doen het zowel op een zonnige plek in je tuin als een schaduwrijke plek. Zorg dat er voldoende ruimte is, de aardpeer kan namelijk tot 3 meter hoog worden.
3. Spit de grond voordat je hem poot en maak de omgeving onkruidvrij.
4. Graaf een geul van 15 cm diep en zorg dat de knollen op 30 cm afstand van elkaar liggen. De aardpeer kan woekeren, daarom is het verstandig om een diepe afstand te creëren tussen de knollen.
5. Geef de knollen in drogere periodes water, maar niet te veel. Ze kunnen anders gaan rotten.
6. Belangrijk is dat in het najaar de stengels van de aardpeer tot 15 cm boven de grond moeten worden gesnoeid. Leg stro of een bodem oude stengels over de plek heen.
7. Oogsten doe je vanaf het najaar. Je kan zien aan de verwelkte bloemen dat een aardpeer geoogst kan worden.
8. Ze moeten voorzichtig uit de grond gehaald worden. Dit kan met een schop of tuinvork. Til met de tuinvork de grond voorzichtig op.
9. Nadat je de bladeren hebt verwijderd moeten ze op een koele donkere plek worden bewaard.

Tip: Aardperen blijven niet lang goed boven de grond. Het is aan te raden om ze te oogsten wanneer je er eentje nodig hebt. De knollen kunnen zelfs nog zoeter worden door de kou. Het oogsten kan tot eind februari, want daarna begint de cyclus opnieuw.

Uit de oven

De aardpeer is een vaste plant uit de composietenfamilie en een lekker zoet alternatief voor aardappelen.  Ze vallen onder de vergeten groenten en zijn daarnaast wintergroenten. De knolletjes hebben een dunne schil en zijn zoet en aardachtig van smaak. Door de dunne schil hoeft de aardpeer niet geschild te worden.

Aardpeer uit de oven


Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.