Tips voor de groenteoogst

Tips voor de groenteoogst

Elke groente heeft haar eigen manier van oogsten. Leer hoe je tomaten, courgettes, komkommers en aardappels kunt oogsten met de tips van moestuiniers Sipke en Liskje Hovinga.

Hoe en wanneer oogst je tomaten

Tomaten oogsten

Hoe?
Tomaat heeft een ingebouwd hulpmiddeltje dat oogsten makkelijk maakt. Met het kroontje er nog aan is hij het best te bewaren. Net boven het kroontje zit in de steel een kleine verdikking. Op dat punt breekt het steeltje makkelijk door. Zet je vingers er net onder en maak een knakbeweging. Op die manier oogst je makkelijk en heb je bijna altijd het kroontje eraan.

Wanneer? 
Oogst tomaten pas als ze mooi rood zijn. Hoewel ze nog iets kunnen narijpen, zijn ze op die manier het volst van smaak. 

Komkommers oogsten

Hoe? 
Vroeg in het seizoen laat komkommer zich prima van de plant afknakken. Met een draai- en knikbeweging haal je hem er met de hand van af. Houd daarbij de stengel wel goed vast, anders draait hij mee. Aan het eind van het seizoen worden de stengels taaier. Dan kun je ook oogsten door de vruchten met de schaar van de plant te knippen.

Wanneer? 
Oogst komkommers eenvoudigweg als het formaat goed is. Laat ze vooral niet te groot worden, want dan groeit het zaad ook en dat komt de smaak niet ten goede.

Hoe en wanneer oogst je komkommer

Hoe en wanneer oogst je courgette

Courgettes oogsten

Hoe? 
Courgette pak je stevig vast bij de vrucht en je haalt hem dan met een draaibeweging van de plant. Zo komt er eigenlijk altijd een klein stukje steel mee en met steel is hij beter te bewaren. Het voordeel van met de hand oogsten boven snijden is dat je geen ziektes van plant naar plant overbrengt, wat met een mes wel kan gebeuren.

Wanneer? 
Bij courgettes heb je eerder te veel dan te weinig oogst. De vruchten zijn van jongs af aan eetbaar en lekker, dus oogst ze gerust klein. 
 

Aardappels oogsten

Hoe? 
Aardappels oogst je door met een riek de ondergrondse plantdelen omhoog te werken. Zorg wel dat je de riek niet te dicht bij de plant steekt: je hebt kans door de aardappels heen te steken. Het is het mooist als de hele plant inclusief alle aardappels intact blijft bij de oogst, maar zoek het plantgat altijd nog even goed na op achterblijvers.

Wanneer? 
Vroege rassen zijn na zo’n 100 dagen oogstrijp. Middelvroege en late rassen moeten langer in de grond blijven. Laat bewaaraardappels tot eind augustus of half september in de tuin zitten. Dan oogst je ze, omdat de kans groot is dat ze gaan rotten als er een natte periode aanbreekt.
 

Hoe en wanneer oogst je aardappels

Wat doe je met groenteoogst?

Recept voor zomerse tomatensaus

Zomerse tomatensaus

Culinair redacteur Klaske maakt haar tomatensaus elke keer op een andere manier. Een gemakkelijk en overheerlijk basisrecept.

NAAR RECEPT

Recept voor couscous met courgetti

Couscous met courgetti

De moestuin geeft weer volop: maak er gebruik van en zet de heerlijkste gerechten op tafel, bijvoorbeeld deze couscous met ‘courgetti’.

NAAR RECEPT

Recept voor zomerstamppot

Verse zomerstamppot

Stamppotten zijn winterkost bij uitstek, maar dit zomerse stamppotje is ook bij hogere temperaturen erg lekker. De groentes komen rechtstreeks uit de moestuin – verser kan niet!

NAAR RECEPT

Recept voor courgettestoof met tomaten

Courgettestoof met tomaten

Dit vegetarische recept komt heel goed van pas tegen het einde van de zomer, als je nog courgettes van de oogst over hebt. Door de groente te stoven maak je er een heerlijk aromatisch gerecht van.

NAAR RECEPT


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.