Hoe maak je je grasmaaier winterklaar?

Hoe maak je je grasmaaier winterklaar?

De grasmaaier kan in de winter de schuur in. Dit gaat natuurlijk niet zo makkelijk. Hoe maak je je maaier winterklaar? Lotte Post kreeg een cursus van Peter Böhmer, van Ankersmit Tuinmachines in Sinderen, een expert in tuinmachines. Hij geeft je tips over hoe je je eigen machine ook helemaal klaar maakt voor de donkere dagen.

Begin met de maaier achterover te zetten. Niet op de zijkant en nooit helemaal omdraaien. De onderkant moet de lucht in steken. Als de bougie in de lucht steekt kunnen de olie en brandstof dat nog in de machine zit er niet uit. De bougie zorgt voor de ontsteking en laat de machine starten, maar dat is tijdens het winter klaarmaken op zijn zachtst gezegd niet handig. Maak de bougieknop dus los en verwijder hem. De bougie zelf kan je laten zitten, anders bestaat er een kans dat er rommel in de cilinder komt. Hij kan uiteraard wel vervangen en gereinigd worden. De bougie mag er wat donker en viezig uitzien. Maar hij mag zeker niet vettig zijn en er mag geen rommel in zitten. Peter geeft als tip: “Vervang de bougie na de laatste keer maaien en stal de machine na de onderhoudsbeurt in de schuur. Als je hem nou niet wil vervangen, maak de bougie dan schoon met een stalen borstel.” Nadat de bougiedop verwijderd is, moet de machine schoongemaakt worden. Vergeet hier vooral de onderkant van het maaidek niet. Haal aangekoekte grasresten eraf, hiervoor kun je een plamuurmes gebruiken. Pas wel op met de lak.

Check, check, check

Kijk of alle nog aan de machine vastzit en of alles onderdelen er nog aanzitten. Controleer of er geen olievlekken op de machine zitten en of het startkoord er netjes uitziet. Gaskabels en overige bediendingkabels mogen niet loshangen of geknikt zijn. Beschadigde snoeren zorgen voor kortsluiting of geven elektrische schokken. Dat willen we niet hebben. De beschermingskap moet goed vastzitten en niet rammelen. De duwboom, oftewel de handgreep, mag ook niet loszitten. Check ook of de wielen niet bungelen en of alle schroeven en bouten nog goed vastzitten.
 

Botte messen

Een grasmaaier maait jouw grasveldje strak doormiddel van een mes. Dat mes moet dan ook in goede conditie zijn. Kijk het mes goed na. Is hij bot, of zitten er grote gaten of butsen in, dan moet je hem losmaken. Peter geeft als advies om de messen niet zelf te slijpen, maar ze weg te brengen naar een specialist. Het mes moet namelijk niet alleen scherp zijn maar ook in balans zijn. Wanneer het mes naar één kant helt, kan dit tot trillingen en vroegtijdige slijtage leiden. Wanneer je het mes los draait let dan goed op je vingers. Ook wanneer je het mes weer terug monteert. Controleer heel goed of het mes vastzit. Niemand wil een losschietend mes door de tuin heen zien vliegen.
 
Dan beginnen we met iets luchtigers, de ventilatoren moeten ook gecheckt worden. Niet iedere machine heeft deze. Het is belangrijk om te weten of deze nog heel zijn. Hij kan beschadigen wanneer je een molshoop raakt. Daarna gaan we aan de slag met het luchtfilter. Hij moet goed schoon zijn, anders verliest de motor vermogen. Hij begint dan te roken en de bougie kan zwart uitslaan. Maak het kapje van de luchtfilter open. In deze machine zie je een papier filter. Als deze vies is kun je hem soms uitblazen, maar het is beter voor de machine om hem helemaal te vervangen.

Het is aan te raden om de motor na te laten kijken bij een expert.  Wat je wel thuis kunt doen is het hele onderstel van de chassis invetten, evenals de wielen. Hiervoor heb je een vetspuit nodig. Zo bescherm je het onderstel tegen roest. Besmeer de kabels met olie en doe dit ook met het mechanisme waarmee je de snijhoogte versteld. Check ook even het oliepeil
 

Lekker laten staan

Als laatste is het belangrijk dat de uitwerpklep en de grasopvangzak netjes aan de machine zitten en schoon zijn. De uitwerpklep wil nog wel eens barsten of beschadigen. En bij het maaien zonder opvangzak kunnen er stenen in het rond vliegen. Maak de opvangzak voorzichtig schoon met een harde borstel,  een hogedrukreiniger of een waterslang. De lucht moet in ieder geval door het gaas naar buiten kunnen. Hierbij is het signaaldoek, het net van de opvangzak, een indicator. Ligt het signaaldoek plat tijdens het maaien, dan is de opvangzak vol of kan het net niet voldoende ademen. Staat het signaaldoek helemaal bol, dan is het goed.

Plaats als laatste de bougieknop terug. Het is handig om je machine af te dekken en in een droge, stofvrije ruimte te stallen. Gebruik geen plastic om hem af te dekken, aangezien eventueel vocht condenseert en niet weg kan. Laat de winter maar komen!

Het wordt aangeraden om de maaier winterklaar te laten maken door experts. Dan weet je zeker dat het goed en volledig gebeurt. Dit zijn tips en aandachtspunten, niet het volledige werkproces.
 


Lotte Post
Door
Lotte Post

In 2017 verhuisd van de stad naar het platteland. Geboren met twee linkerhanden en tot voor kort onbekend met het fenomeen ‘waterpomptang’. Droom: kampvuurtjes, aardbeien uit de moestuin en eieren van eigen kip. Realiteit: nat hout, een moestuin met onkruid en een kippenhok vol stront. Blad vegen gaat me goed af. Andere zaken kosten meer moeite. Om glazen muiltjes te maken van mijn onwennige klompen ga ik in de leer bij professionals.