Dit jaar: “Hoe meer groen, hoe beter!”

Dit jaar: “Hoe meer groen, hoe beter!”

Een nieuw seizoen betekent ook nieuwe trends. Wat zijn de trends van het komende tuinseizoen? De populaire pluktuinen van voorgaande jaren zullen veel terug gaan komen vertelt @lies_fleur.couleur. Ook verwacht ze dat er steeds meer inheemse soorten gezaaid gaan worden. “Dit jaar geldt: hoe meer groen, hoe beter! Zorg voor leven in de tuin en creëer een plek waar verschillende dieren zich thuis voelen”.

De pluktuinen zijn voorgaande jaren helemaal hip geworden. Overal zijn pluktuinen ontstaan, van klein naar groot, professioneel of als hobby. Snijbloemen als dahlia, leeuwenbekje, ridderspoor, strobloemen, zonnebloemen en cosmea scoren hierin hoog. Maar ook de iets minder bekende snijbloemen als korenbloem en papaver zijn gewild in deze pluktuinen. Vergeet hierbij ook niet de droogbloemen. “Niets is namelijk leuker dan in de winter genieten van je eigen gedroogde zomerbloemen.” Lies kreeg het afgelopen jaar dan ook veel vragen van mensen die hun stukje gras wilden omtoveren naar een bloemenparadijs.

Lies denkt dat men komend jaar zich steeds meer bewust wordt van de ecologische impact. Alles heeft te maken met de bewustwording naar waar onze producten- en dus ook bloemen- vandaan komen. Zij ziet dat mensen bewuster kiezen voor biologische bloembollen en knollen, biologische zaden, turfvrije potgrond en minder plastic. Wat ze persoonlijk heel tof vindt is dat men de inheemse bloemen weer aan het ontdekken is. Denk bijvoorbeeld aan de prachtklokjes, korenbloemen of bolderikken. “Mensen kiezen bewuster voor lokale bloemen met een kleinere ecologische voetafdruk dan de bloemen die ingevlogen worden uit bijvoorbeeld Afrika.” Lies merkt dat men sinds corona ook meer bewust is gaan denken over de helende kracht van de natuur. “Met je handen in de aarde, je eigen zaadjes kweken en bloemen plukken zijn voor velen kleine gelukjes geworden. “
Lies denkt dat de pasteltinten nog lang niet passé zijn, maar de excentriekere kleuren zoals geel zullen hun entree gaan maken. Ook de ronde vormen zullen favoriet blijven. “De grote kaalgeschoren grasvlaktes en betegelde stukken verdwijnen steeds meer. In plaats daarvan kiest men voor een bloemenparadijs. Waaruit ze het liefste zelf bloemen kunnen plukken of die bloemen laten staan voor vlinders en bijen.” 
 


Margrieten, vaste lupines en valeriaan

Tips van Lies:

  • Het makkelijkste om voor te kiezen zijn doorbloeiende eenjarige soorten. Dat zijn soorten die je maar één keer hoeft te zaaien en -wanneer je ze steeds blijft plukken- steeds nieuwe bloemstelen aanmaken. Voorbeelden zijn: cosmea, strobloem, zinnia en vlambloem. Ook zijn deze bloemen allemaal makkelijk te zaaien. Meerjarige zijn ook een gemak aangezien ze elk jaar opnieuw terug komen. Maar zelf zaaien is iets moeilijker want ze kiemen trager.
  • Werk met veel verschillende soorten. Hoe meer diversiteit hoe beter voor de vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Hierdoor krijg je minder met ziekten of plagen op je planten te maken. Kies ook voor inheemse soorten. Hierdoor help je de inheemse fauna een handje.

Lies heeft haar eigen pluktuin (open van mei tot september) en teelt biologische snij- en droogbloemen en bloemenzaden. Verder verschijnt komende maand haar boek ‘Het grote ecologische pluktuinboek’ dat ze samen met Monique van Wegen heeft geschreven. Een boek met een praktische handleiding voor iedereen die van zijn of haar tuin een bloemenparadijs wilt maken.
 


Geerte Vierwind
Door
Geerte Vierwind

Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.