Aanleg wildebloementuin

Aanleg wildebloementuin

Weinig werken en toch graag een uitbundig bloeiende tuin? Een wildebloementuin kan de oplossing zijn. Zaadexpert Gert Jan Koopman legt uit hoe je zelf zaden kunt oogsten om daarna je eigen natuurgebiedje in de tuin te creëren. Hieronder vind je een aantal artikelen die eerder in Landleven Tuinen zijn verschenen.

Zaad oogsten

Voor de aanleg van een bloemenweide is zaad nodig van wilde planten. Natuurlijk kun je dit in de winkel kopen, maar het is beter om zelf op zoek te gaan naar plantenzaden uit eigen buurt. Zadenexpert Gert Jan Koopman is in de nazomer veel in de natuur te vinden. Gewapend met een paraplu, een mattenklopper en een aantal emmers, trekt hij erop uit op zijn collectie zaden uit te breiden. Hoewel er ook mooie bloemenmengsels in de winkel te koop zijn, raadt Gert Jan liefhebbers van wilde planten aan zelf zaad te zoeken in hun eigen omgeving.

Download hier de uitleg van Jan Koopman over zelf zaad winnen.

Aanleg en onderhoud

Na het verzamelen van het zaad is het tijd om uw lapje grasland om te toveren in een wildebloemenzee. Anders dan in een bordertuin geldt hier: hoe schraler de grond, hoe uitbundiger de bloemen. Een wildebloementuin kan met heel weinig onderhoud toe. Een tot twee keer per jaar maaien en het bestrijden van ongewenste soorten zijn de belangrijkste werkzaamheden.

Download hier het artikel over aanleg en onderhoud.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.