Kiemgroente kweken in de keuken

Kiemgroente kweken in de keuken

Heb je wel groene, maar liever geen koude vingers? Zadenspecialist Ton Vreeken vertelt hoe je een minimoestuin aanlegt op het aanrecht met kiem- en microgroente.

Bijna alle planten waarvan het blad kan worden gegeten, kunnen als kiemgroente worden geteeld. Kiemgroente zijn namelijk gewoon groenteplanten, maar dan heel jong gegeten. Zaad van nachtschade-achtigen als tomaat, aardappel en aubergine zijn niet als kiemgroente te eten, omdat hun blad giftig is.

Stappenplan kiemgroente

De meeste kiemgroente kun je op watten telen. Iets moeilijker kiemgroente, zoals bietjes, kiemen makkelijker op een beetje grond. Tarwegras en zonnebloempitten kun je het best vooraf een halve dag laten weken en één à twee dagen laten voorkiemen totdat er kiempjes zichtbaar zijn. Daarna ga je verder zoals hieronder beschreven.

Dit heb je nodig:

  • (biologisch) kiemgroentezaad (zie kader hieronder)
  • diep bord
  • ongeparfurmeerde zigzagwatten (of een mengsel van cocopeat en fijn zand)

Zo ga je te werk:

  1.  Bedek het bord met een laagje watten, en maak deze nat. Druk het meeste water eruit (houd het schoteltje schuin), en maak zo een zo egaal mogelijk zaaibedje. Verdeel hierover zo gelijkmatig mogelijk één à twee theelepels zaad. De zaadjes mogen dicht bij elkaar liggen, zelfs tegen elkaar aan, maar ze mogen niet op elkaar liggen. Als het zaad goed verdeeld is, druk je het zachtjes in de watten. Geef het bord een lichte plek bij kamertemperatuur, uit de volle zon.
  2.  Wacht tot de zaden ontkiemen. Hou vanaf dat moment de wattenlaag vochtig (niet nat).
  3. Ongeveer zes dagen na het kiemen kun je oogsten. Knip de kiemen zo laag mogelijk af. Knip wat je nodig hebt en laat de rest bij kamertemperatuur staan. Je kunt hier nog een paar dagen van oogsten.

Welk zaad?

Ton Vreeken: “Oud zaad, waarvan je niet zeker weet of het nog kiemt, kun je voor kiemen gebruiken. Het is meteen een kiemtest: als het kiemt, is het zaad verder nog goed en kan het volgend voorjaar de grond weer in. Wel zijn er een paar aandachtspunten als je de kiemen op wilt eten. Zaad wordt soms behandeld met een anti-schimmelmiddel. Deze zaden zijn niet als kiem te eten. Dit moet op de verpakking staan en bovendien krijgen behandelde zaden een felle kleur. Heeft het zaad een normale kleur, dan kun je het als spruitgroente telen. Wel raad ik aan om het zaad eerst even in water van 70 graden te weken, zodat eventuele bacteriën worden gedood.” Bij de meeste tuincentra is een klein assortiment kiemzaden verkrijgbaar. Daarnaast kun je eens kijken bij de volgende webwinkels:
www.vreeken.nl
www.depeuleschil.nl
www.bolster.nl/kiemgroenten
www.denieuwetuin.be


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.