Fazantbes: sierlijke en smakelijke heester

Fazantbes: sierlijke en smakelijke heester

Fazantenbes (Leycesteria formosa) wordt ook wel caramelbes, chocobes of grootmoeders oorbellen genoemd. Die laatste naam dankt de heester aan zijn bijzondere hangende bloemen. Fazantbes is niet alleen een sierlijke en gemakkelijke plant voor in je tuin, maar geeft ook zeer smakelijke vruchten.

Oorsprong fazantbes

Fazantbes komt oorspronkelijk uit Zuidwest-China en de Himalya. Het is familie van kamperfoelie en Viburnum, maar heeft in tegenstelling tot zijn familieleden geen geurende bloemen. Een fazantenbes is een middelgrote struik en wordt ongeveer 150-200cm hoog en breed. 
 

Bloeitijd fazantbes

De fazantbes bloeit van juli tot oktober en is geliefd om zijn hangende trossen met witte bloemen, beschermd door paarsrode schutbladen. Dit vormt een mooi contrast met het frisgroene blad. Na de bloei ontstaan er paars-zwarte bessen aan de plant. Vogels, kippen en fazanten zijn hier erg gek op (vandaar ook de naam fazantenbes!). De bessen zijn plukrijp van september tot december. 

Is fazantbes eetbaar?

De bessen van fazantbes kun je eten. Ze zijn vers eetbaar of te verwerken tot jam of sap. Ook worden ze gebruikt in gebak en desserts. De bessen geuren en smaken naar een mix van chocolade en karamel. 
 

Fazantbes zaaien en planten

Fazantenbes zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten in de periode april tot juni. Onder glas kan dit van maart tot mei. Je kunt fazantbes het hele jaar door planten, maar de beste periode is het voorjaar (als de eerste bladeren vormen) of de herfst.
 

Standplaats fazantbes

Fazantbes staat graag in de zon, maar halfschaduw is ook prima. Deze plant heeft het niet op nattigheid en staat het liefst op een wat drogere plaats in de tuin. Plant hem zeker niet aan de waterkant. Qua grondsoort staat de fazantbes het liefst op een licht zure, goed doorlatende grondsoort, zoals veengrond. Heb je zware klein in de tuin? Gebruik dan bij het planten wat potgrond.

De fazantbes is winterhard. In strenge winters kunnen vrijwel alle takken tot aan de grond afvriezen, maar in het voorjaar verschijnen er vanuit de wortels weer nieuwe. 

Fazantbes verzorgen

Fazantbes heeft niet zo veel verzorging nodig. Een jonge struik heeft nog geen aanvullende bemesting nodig. Bij oudere struiken wordt jaarlijkse bemesting met organische meststoffen of compost in het voorjaar wordt wel aangeraden. De beste periode om de fazantbes te snoeien is maart. Let er dan wel op dat het niet meer vriest. Je knipt dan de oudste scheuten weg. Vind je de plant te hoog worden, of is hij in de winter beschadigd door de vorst, dan kun je hem helemaal tot de grond snoeien. Vervolgens zal de fazantbes zich snel herstellen.


Linde Peters
Door
Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.