September: Weetjes over boerderijdieren

September: Weetjes over boerderijdieren

Leer allerlei interessante tips over boerderijdieren.

Dassenkop

De keurslag ‘dassenkop’ komt bij meerdere schapenrassen voor. Maar deze ram van het Drentse heideschaap is wel bijzonder fraai. Gefotografeerd bij Mieke Boode, herderin van schaapskudde Twente. Zij zegt: “De dassenkop komt niet veel voor, en je kunt er voor zover ik weet niet op fokken. Dassenkop-ram met dassenkop-ooi geeft neit per definitie dassenkoplammeren. Het zijn toevalstreffers.”

Kwispel als waarschuwing

Wanneer een hond met een stijve, gespannen staart kwispelt, is het dier bang of boos. Opletten dus! Een blije kwispel ziet er heel anders uit: dat is een flinke zwiep waarbij de achterhand vaak ook meedoet.

Varkens voelen

Hobbyvarkens zijn snel te dik. Maar wanneer is een varken te dik? Een eenvoudig testje doe je met je eigen ogen en handen. Kun je de ribben niet zien maar wel voelen, dan is het varken naar alle waarschijnlijkheid prima op gewicht.

Plasprobleem geit

Wanneer een geit of bok regelmatig kleine beetjes plast, urineverlies heeft, bloed in de urine heeft, perst of merkbaar pijn heeft bij het plassen en wellicht ook weigert te eten, dan is de kans groot dat het dier last heeft van blaasstenen of blaasgruis. Dit gaat niet vanzelf over. Overleg met de dierenarts over de meest passende medicatie en mogelijk aangepast voer.

Drie dagen biest

Wanneer een pasgeboren kalf niet bij de moeder blijft zogen, geef het dan toch de eerste drie dagen de biest van de eigen moeder. Doe dit door de koe te melken en de biest via een speenfles of speenemmer aan te bieden.

Lammeren met diarree

Bij lammeren die rond het spenen diarree krijgen zijn er drie opties: worminfectie, coccidiose of clostridium oftewel ‘het bloed’. In alle gevallen bel je de dierenarts. Bedenk ondertussen welke factoren een rol kunnen spelen: leven de schapen permanent op een klein perceeltje of continu op stal, zijn de dieren net verweid of is er sprake van een stevige verandering in het rantsoen? Die informatie helpt de dierenarts bij het stellen van een diagnose.

Konijnentanden

Het volgende kan duiden op een gebitsprobleem en reden zijn om met het konijn naar de dierenarts te gaan: – wel eetlust, maar moeilijk eten en vermageren – dunne en onregelmatige beharing – haren die tijdens het wassen aan tanden en bekje blijven plakken – overmatig kwijlen – overmatig tranen uit neus en ogen – zwellingen aan de kaken – diarree en verstoppingen

Kippennagels

Afhankelijk van waar de kippen lopen slijten hun nagels min of meer op een natuurlijke wijze af. Maar ‘voetbevederde’ kippen zoals Zijdehoenders, Faverolles, Cochins en Brahma’s hebben soms meer last van te lange nagels dan andere rassen. Controleer deze daarom een keertje extra!

Legkippen

Nick Brown, Golden Comet, ISA White of Brown, Hisex, Nera Brown zijn de fantasierijke namen van legkippen uit de professionele sector. Deze leggen haast elke 25 uur een groot ei en dat ongeveer negentig weken achtereen, waarna de productie snel wegvalt. Dat neemt niet weg dat ze net als iedere andere kip gezond oud kunnen worden. 


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.