November: Weetjes over boerderijdieren

November: Weetjes over boerderijdieren

Als je boerderijdieren hebt kom je vaak voor verrassingen te staan, er is altijd wat te beleven. Het magazine Landleven publiceert in elk nummer een aantal leuke weetjes en tips over boerderijdieren, lees hier die van november!

Houd vlieggat open

Een bijenvolk is nu in de winterrust, maar op een mooie warmere dag kunnen toch nog bijen uitvliegen voor een zogenaamde reinigingsvlucht. Houd daarom het vlieggat van de kasten open en vrij van sneeuw.

Hondenbelasting

De hond is het enige huisdier waarover gemeenten belasting heffen.Of je hondenbelasting in je gemeente betaalt en zo ja hoeveel, is te vinden op www.hondenbelasting.net. Heft je gemeente deze belasting, dan ben je verplicht zelf je hond(en) aan te geven. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete.

Rhode island red

De Rhode Island Red is direct herkenbaar aan de mahonierode kleur en het ‘baksteenmodel’. Deze rustige kip is gemakkelijk tam te krijgen en een fantastische legger. Ze legt zomer en winter lichtbruine eieren. Deze leuke scharrelaar wordt zelden of nooit broeds.

Gotland pelsschaap

De Gotlander is een driedubbeldoelras. Hij heeft een zachte pels, fijn vlees en zijdeachtige wol. Dit Zweedse schaap is sterk, beweeglijk en hindeachtig. Met zijn zilvergrijze vacht is het een schoonheid.

Varken met griep

Net als de mens kunnen varkens griep (influenza) krijgen. De symptonen variëren van gebrek aan eetlust, koorts en luchtwegproblemen tot het verwerpen van biggen. Het griepvirus is niet gevoelig voor antibiotica, dus zal de veearts die niet voorschrijven. Wel kun je enkele dagen aspirine geven, bijvoorbeeld via het drinkwater. De belangrijkste manier om de patiënt te helpen bij het herstel is onbeperkt fris drinkwater verstrekken en rust bieden.

Let op smetplek

Hangbuikzwijnen hebben flinke huidplooien, met name bij de kop. Controleer die plooien regelmatig op smetplekken. Is er sprake van een (beginnende) ontsteking, was de plek dan met een ontsmettend middel, bijvoorbeeld Betadine shampoo, en droog vervolgens goed af.

Slag in baarmoeder van een koe

Wanneer een koe duidelijk op het punt van afkalven staat, maar er komt maar geen schot in het proces, dan kan er sprake zijn van een slag in de baarmoeder. De koe kan koliekachtige verschijnselen vertonene, al hoeft dat niet. De draaiing belemmert de geboorte en kan voor inwendige schade zorgen. Wie hier geen ervaring mee heeft belt de veearts. Die zal proberen het kalf met de baarmoeder terug te draaine. Als er verder geen complicaties zijn kan het kalf daarna op de normale manier ter wereld komen. Lukt dat niet, dan is de enige oplossing een keizersnede.

Pauwstaartduif

Verreweg de bekendste onder de witte duiven is de pauwstaart. Een rustige, lieve en makkelijk te houden sierduif. Zijn opvallendste kenmerk is de staart die hij, net als pauwen, pronkend toont. De staart heeft twee keer zo veel veren als die van een ‘gewone’ duif: tussen de dertig en veertig, met aan elk uiteinde een franjerandje. Geschikt voor beginners en in meer kleuren dan alleen wit verkrijgbaar.

Wintervacht kat

Katten vormen in het najaar een wintervacht. Die stelt ze in staat om ’s winters naar buiten te gaan, zelfs wanneer het stevig vriest. Om die vacht te vormen moet de kat met het seizoen meegaan. Neem de dieren daarom in het najaar niet te veel in huis, maar houd ze op stal, in de bijkeuken of een andere onverwarmde ruimte.

Paard met artrose

Paarden met artrose hebben baat bij een dik, warm strobed. Een optie is de stal in te richten als potstal. Een potstal bestaat uit een onderlaag van ‘vieze’ stromest, waar overheen je dagelijks een nieuwe, schone strooisellaag uitspreidt.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.