Kippen in de winter

Kippen in de winter

Kippen hebben in de winter andere behoeften dan in de zomer. Zo eten ze bijvoorbeeld meer en bestaat de kans dat een kip met zijn volle krop niet kan verteren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Kippen compenseren hun warmteverlies door meer te gaan eten. Maar hoeveel meer? Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben het uitgezocht: gemiddeld neemt de energiebehoefte met 1,8 % toe als de temperatuur met 1 graad daalt. Op het moment dat de omgevingstemperatuur met 10°C daalt, neemt de onderhoudsbehoefte dus toe met gemiddeld 18 %. Ook krijgen kippen een dikker verenkleed in de winter en zoeken kippen die buiten lopen een beschutte plek.

Volle krop

In de winter gaan kippen vaak met een volle krop op stok. Doordat kippen geen tanden en kiezen hebben, slaan ze hun voedsel op in de krop. Wanneer er in de krop voldoende spierkracht en grit zit dan zal het voedsel in de nacht verwerkt worden. Is de krop te verzwakt? Dan kan de krop na de nachtrust nog vol zitten. Wanneer dit het geval is, is het verstandig de kip een paar dagen alleen water te geven en geen voer. Na een paar dagen kun je de kip weer wat voer geven.
 
Een verzwakte krop kan veroorzaakt worden door een zinkvergiftiging. Zo kan de waterbak van de kip bijvoorbeeld roesten. Gooi deze in dat geval weg en koop een kunststof exemplaar. Is dit niet de oorzaak van de te volle krop? Dan kan een gebrek aan calcium de boosdoener zijn. In normaal voer zit voldoende calcium, geef je kip dan ook niet extra calcium. Wanneer je dit doet kun je de balans tussen calcium en fosfor verstoren. Zorg er in elk geval wel voor dat je kip voldoende grit tot zich neemt.

Eiwitten, vitaminen en mineralen

Wanneer je merkt dat de conditie van je kip zichtbaar achteruit gaat, kan het geen kwaad wat extra vitaminen en mineralen te geven. Dit kun je doen door vloeibare supplementen aan het drinkwater toe te voegen. Ook kun je kattenvoer of nat hondenvoer geven, voor extra dierlijke eiwitten en amonizuren. Vooral in de ruiperiode is dit raadzaam.


Door
Commerciële redactie