Hampshire Down schapen houden

Hampshire Down schapen houden

De ‘grasmaaiers’ die Rob van Zadelhoff een twintig jaar geleden nodig had zijn min of meer bij het gezin gaan horen. Hampshire Downs heeft hij, het bekendste Engelse schapenras in Nederland. Rob vertelt hoe hij ze houdt.

Je hebt minder dan een halve hectare weiland, is dat genoeg om uw huidige vijf schapen en hun lammeren aan het eten te houden?

“Niet helemaal. Ik hou het weiland zo natuurlijk mogelijk en strooi geen kunstmest, laat het ook niet injecteren. Af en toe moet ik wat bijvoeren met hooi en brokken, bijvoorbeeld in de winter en wanneer ze gaan aflammeren en hun lammeren zogen.”

Wat doe je met de wol die er jaarlijks vanaf komt?

“Die neemt de schaapscheerder mee. Ik betaal per schaap zeven euro plus de vacht voor het scheren.”

Schapen houden vergt het nodige aan werk. Scheren, toezicht houden bij het aflammeren en bijvoeren, afrasteren, verweiden en meer?

“Ook minimaal twee keer per jaar de klauwtjes bekappen en ze in de zomer behandelen tegen myiasis (vliegenmaden, red.). Tegen myiasis gebruik ik Click Pour-On, een vloeistof die je over de rug en achterhand aanbrengt en die zestien weken werkt. Ontwormen doe ik selectief, wanneer nodig, want het weiland ligt vrij laag en daardoor bestaat in natte periodes het risico op infectie met leverbot.”

Zijn het dure schapen?

“Het laatste ooilam dat ik verkocht, een mooi dier, bracht 150 euro op. Dat ligt onder de gemiddelde prijs, maar ik verkoop ze omdat ik ze niet allemaal kan houden en zoek vooral een leuke nieuwe eigenaar. Ik ben geen bekende fokker die vooraan staat op de shows en daardoor hogere prijzen kan vragen; ik ben sowieso niet iemand die graag in shows meeloopt. Ik wil gewoon mooie schapen.”

Meer informatie over de Hampshire Down

Rasvereniging Hampshire Down Nederland
Harderwijkerweg 480
8077 RM Hulshorst
Tel. 0341 – 45 12 83
www.hampshiredown-nederland.nl


Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.