Ouderwetse appeltaart

Ouderwetse appeltaart

Dit recept voor ouderwetse appeltaart is dé klassieker die altijd in de smaak valt. Natuurlijk lekker geserveerd met slagroom. Smullen maar!

Bereidingstijd: 3 uur.

Dit heb je nodig:

Voor de bodem

  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • snuf zout
  • 1 el water
  • 250 g zelfrijzend bakmeel

 
Voor de vulling

  • 1,2 kg appeltaart-appels (bijv. Goudrenet), schoongemaakt gewicht
  • 75 g rozijnen
  • snuf kaneel
  • 1 el custardpoeder
  • 4 el abrikozenjam
  • 150 g amandelspijs 

Voor de afwerking

  • 3 el abrikozenjam

Zo ga je te werk:

  1. Wrijf de boter met de suiker en de citroenrasp in een ruime kom met een houten lepel tot een homogeen mengsel.
  2. Voeg het water toe en wrijf tot het opgenomen is.
  3. Zeef het bakmeel boven de kom en meng het goed door het botermengsel.
  4. Voeg eventueel nog een eetlepel water toe, maar alleen als het nodig is.
  5. Pak het deeg in met huishoudfolie en leg het in de koelkast. Laat het minimaal een paar uur rusten in de koelkast, maar het mag ook langer.
  6. Maak nu de vulling. Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  7. Snijd de appels in blokjes, parten of schijfjes, wat u het liefste wilt.
  8. Meng de appels met de rozijnen, de kaneel, het custardpoeder en de jam.
  9. Breek de amandelspijs in kleine brokjes en roer deze voorzichtig door de vulling.
  10. Vet een bakvorm goed in met boter en bekleed eventueel nog met bakpapier.
  11. Haal het deeg een half uur van tevoren uit de koelkast en kneed het goed door.
  12. Rol het uit op een met bloem bestrooid werkblad.
  13. Leg het deeg in de bakvorm en druk de randen goed aan.
  14. Snijd overhangend deeg weg en bedek hier eventuele ‘zwakke’ plekken in de bodem mee.
  15. Schep de vulling in de bakvorm en druk goed aan.
  16. Zet de taart in een op 190 graden voorverwarmde oven en bak haar in 55 tot 60 minuten mooi goudbruin.
  17. Haal de taart uit de oven en laat haar goed afkoelen.
  18. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk hiermee de hele bovenkant van de taart.

Meer recepten voor appeltaart

Appeltaart in een potje

Appeltaart in een potje

Deze appeltaartjes bak je in hergebruikte jampotjes. Je hoeft niet te kneden of te mengen: de ingrediënten versmelten in de oven vanzelf.

NAAR RECEPT

Appeltaart van vergeten appels

Appeltaart van vergeten appels

Zoek voor deze appeltaart appelrassen op die je nog niet kende, zoals Groninger Kroon, Lunterse Pippeling, Brabantsche Bellefleur, Sterappel en Rode Dijkmanszoet.

NAAR RECEPT


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.