Zo maak je de perfecte beef wellington

Zo maak je de perfecte beef wellington

Wil je jouw gasten tijdens deze feestmaand eens goed verwennen? En ben je niet vies van een culinaire uitdaging? Serveer dan beef wellington! Dit recept voor beef wellington is met ossenhaas, kastanjechampignons en prosciutto.

Wat is beef wellington?

Beef wellington bestaat oorspronkelijk uit ossenhaas in een korst van bladerdeeg. Beef wellington kennen velen als een klassieker uit de Britse keuken. Maar wist je dat het gerecht oorspronkelijk uit Ierland komt? Het zou zijn vernoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesly. Hij versloeg Napoleon tijdens de Slag om Waterloo. Zijn kok bedacht dit gerecht bedacht om de hertog te eren. Ook gaan er verhalen rond dat het gerecht uit het Nieuw-Zeelandse Wellington komt, maar daar is geen historisch bewijs voor.

Ingrediënten:

  • 1 rol bladerdeeg (vers, uit de koeling – 270 gram*)
  • 1 kilo ossenhaas (aan een stuk)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 takje tijm (vers)
  • 100 ml witte wijn
  • 12 plakken prosciutto
  • 2 eigeel
  • klein scheutje melk
  • ongezouten roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout


Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
  • Dep de ossenhaas droog. Daarna bestrooi je het met peper en zout.
  • Verhit roomboter en olijfolie in de pan en bak de ossenhaas heel kort rondom aan. Zorg dat het vlees aan de buitenkant net aangebraden is en de binnenkant nog rauw.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen.
  • Snijd de champignons heel fijn in kleine blokjes.
  • Verhit opnieuw een beetje olijfolie en wat roomboter in een pan en bak de champignons samen met een takje tijm tot ze zacht zijn.
  • Breng de champignons op smaak met peper en zout en schenk de witte wijn erover.
  • Laat dit ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen tot de wijn geabsorbeerd is door de champignons. Het mengsel is dan niet meer vochtig.
  • Pak twee grote stukken huishoudfolie en rol daar de bladerdeeg over uit.
  • Verdeel hierover de plakken prosciutto, daaroverheen smeer je de helft van de champignons en daarop zet je de ossenhaas. Verdeel over de ossenhaas de rest van de champignons.
  • Gebruik de huishoudfolie om alles op te rollen en draai aan de uiteinden om alles zo strak mogelijk te krijgen.
  • Zet het minimaal 30 minuten tot 24 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Klop het eigeel met een klein scheutje melk, haal daarna het huishoudfolie los en besmeer de bovenkant van de beef wellington met eigeel.
  • Bak de beef wellington nu ca. 30 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 45 graden voor medium rare.
  • Haal de beef wellington uit de oven. Eet smakelijk!

Vijf tips voor beef wellington:

  1. Kies voor echt lekker en goed vlees. Je gerecht valt of staat ermee.
  2. Neem de tijd. Het kost wel wat tijd om beef wellington te maken. Zorg dat je die tijd en rust ook hebt om dit gerecht goed te laten slagen.
  3. Laat de beef wellington ongeveer 15 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.
    Niets zo zonde als een beef wellington die niet gaar blijkt tijdens het aansnijden. Of juist té gaar. Om dit soort problemen te voorkomen kun je het beste een vleesthermometer gebruiken.
  4. Voor een hele beef wellington heb je 1 rol bladerdeeg nodig. Wil je de beef wellington decoreren, bijvoorbeeld met sterretjes, zorg dan dat je een extra rol bladerdeeg koopt.
  5. Traditioneel maak je beef wellington met kastanjechampignons en een sjalotje. Maar het is ook lekker om aardappels, bloemkool, spinazie of een puree van pastinaak of knolselderij bij dit gerecht te eten. Ook heerlijk in combinatie met haricots verts, rode kool, spruitjes, ratatouille of wortels uit de oven.