Zo bak je de lekkerste walnotentaart
Wil je je gasten deze herfst verwennen met iets speciaals? Wat dacht je van deze heerlijke walnotentaart? Dit hoge walnotentaartje heeft wat weg van een Amerikaanse ‘pie’. Voor de vulling maak je karamel met walnoten. Kortom: een heerlijke herfsttraktatie!
Ingrediënten voor walnotentaart
Voor het deeg
- 350 g bloem
- 150 g suiker
- 250 g boter, koud en in blokjes
- 1 ei
Voor de vulling
- 175 g suiker
- 200 g walnoten, grof gehakt
- 250 ml slagroom
- 2 el honing
- 9 Ã 10 walnoothelften ter decoratie
Zo maak je walnotentaart
- Meng de bloem en de suiker in een kom en snijd er met twee messen de boter door.
- Voeg het ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
- Doe in een schaaltje en dek af.
- Laat het vervolgens een half uur in de koelkast rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Doe de suiker voor de vulling in een pannetje met dikke bodem en zet het op een laag vuur. Roer niet!
- Als de suiker is gekaramelliseerd (het is dan mooi goudbruin), voeg dan de noten toe en laat het nog even op laag vuur staan.
- Haal de pan van het vuur. Laat het ietsje afkoelen en voeg de slagroom toe.
- Zet terug op het vuur en roer tot er een mooie saus is ontstaan. Laat nog even zachtjes doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en roer er de honing door. Laat het daarna een minuut of tien afkoelen.
- Maak ondertussen de bodem en het deksel. Verdeel het deeg in twee stukken, het ene stuk ietsje groter dan het andere.
- Rol het grotere deel uit op een met bloem bestoven aanrecht tot het zo groot is dat je er een vorm van 24 centimeter mee kunt bekleden.
- Bekleed de ingevette vorm met het uitgerolde deeg. Rol daarna het deeg voor het deksel uit.
- Schep de vulling op de deegbodem en bedek met het deegdeksel.
- Duw de randen goed aan met een vork en snijd netjes bij.
- Versier de walnotentaart met de walnoothelften en bak de taart ongeveer veertig minuten in de voorverwarmde oven tot hij mooi licht goudbruin is.
- Laat de walnotentaart helemaal afkoelen voordat je hem serveert.
Walnootrecepten
Ben je enthousiast over deze walnoottaart?  En wil je nog meer walnootrecepten proberen? In Landleven oktober vind je de heerlijkste recepten met walnoten. Maak bijvoorbeeld walnotenbrood of verwerk walnoot in salades of andere hartige gerechten. Bestel Landleven oktober nu online!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.