Home > Lekker eten > Voorgerechten > Streepjesbietensoep met basilicum
Streepjesbietensoep met basilicum
Als je ze kookt kleuren ze lichtroze en wanneer je ze verwerkt in deze soep verdwijnt het rood helemaal. Dat geeft natuurlijk een leuk effect: je ziet geen biet maar proeft hem wel! Je kunt het recept ook maken met gewone rode bieten. Dan krijgt de soep wél die prachtige rode kleur. Het fijne van deze soep is dat je hem zowel warm als koud kunt eten. Koud geserveerd is hij heerlijk verfrissend bij warm weer. Met dit recept maak je 4 – 6 kommen soep in 30 minuten.
Dit heb je nodig:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- scheut olijfolie
- 4 chioggia-bietjes
- 1 l groentebouillon
- klein bosje basilicum, gewassen
- zout en peper
Voor erbij:
- crème fraîche
- olijfolie
Zo maak je streepjesbietensoep:
- Maak de ui en de knoflook schoon en snipper ze fijn.
- Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie. Fruit de uitjes op een laag vuur; voeg na een paar minuten de knoflook toe en fruit even mee.
- Snijd het loof van de bietjes en schrob ze goed schoon. Jonge bietjes hoef je niet te schillen, wat oudere liever wel. Snijd de bietjes in blokjes en voeg ze toe aan de pan.
- Snijd de onderkanten van de steeltjes van de basilicum in heel fijne stukjes, leg de rest even aan de kant. Bak de fijngehakte steeltjes mee.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer een kwartier zachtjes doorkoken tot de stukjes biet zacht zijn.
- Voeg de rest van de basilicum toe, houd een paar blaadjes apart voor de garnering.
- Maak de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer warm of koud met een lepel crème fraîche, een scheutje olijfolie en de basilicumblaadjes.
Fotograaf: Anna Rubingh