Home > Lekker eten > Voorgerechten > Ossenstaartbouillon met room
Ossenstaartbouillon met room
Iedereen kent wel de klassieke ossenstaartsoep met een scheutje madeira. In de Sallandse versie wordt de madeira vervangen door Jacoba-kruidenbitter, een zacht drankje uit Raalte. De krachtige bouillon wordt aangevuld met halfgeklopte room; een heerlijk contrast
Dit heb je nodig:
- 2 el olijfolie
- 750 g ossenstaarten
- 50 g magere gerookte spekblokjes
- 2 kleine uien
- ¼ winterwortel
- 1 prei
- 1 laurierblaadje
- 50 ml Jacoba-kruidenbitter
- snufje zout
- 50 ml slagroom
Zo ga je te werk:
- Verhit de olie in een soeppan, voeg de ossenstaart en de spekjes toe en bak deze rondom bruin.
- Voeg de in stukken gesneden ui, wortel en prei en het laurierblaadje toe en bak dit aan. Blus af met Jacoba.
- Schenk er 3 liter koud water bij en breng aan de kook. Schep af en toe het schuim eraf. Laat de bouillon drieënhalf uur heel zachtjes trekken, niet koken.
- Giet het geheel door een fijne zeef in een pan. Snijd het vlees van de ossenstaart in fijne blokjes en voeg het toe aan de bouillon.
- Breng de bouillon tegen de kook aan, voeg zout en eventueel wat extra Jacoba toe.
- Klop de slagroom in een kom luchtig, tot hij zo dik is als yoghurt. Schenk de warme bouillon in een hoog wijnglas en schep de slagroom er voorzichtig op. Serveer direct.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.